Sepp Kuss se spogleduje z vodenjem ekipe na Vuelti

Eden izmed bolj opaznih kolesarjev minule sezone je bil zagotovo Sepp Kuss. Američan se je na Dirki po Franciji in Dirki po Španiji stalno vozil z najboljšimi kolesarji in močno pripomogel k uspehom Primoža Rogliča. V prihodnji sezoni si 26-letnik želi večjo vlogo, rad bi se preizkusil kot kapetan.

Sepp Kuss je v pogovoru med eno izmed nedavnih virtualnih voženj izrazil željo po vodenju ekipe na tritedenski dirki. Le malokdo lahko oporeka dejstvu, da si Američan po letošnjih predstavah zasluži priložnost. Skoraj zagotovo bo poveljeval ekipi na nekaterih prestižnejših enotedenskih etapnih dirkah, a cilji 26-letnika so višji.

»Zelo rad bi nastopil na dirkah, kot so Dirka po Kataloniji, Dirka po Baskiji in Dirka po Španiji, a bomo videli, kakšni bodo ekipni načrti za leto 2021. Poleg tega bi se rad preizkusil na etapnih dirkah z več višinskimi metri,« je dober mesec nazaj povedal Kuss, ki je svoje želje sedaj še nadgradil.

Na vprašanje o lastnih Grand Tour ambicijah je odgovoril, da želi na Dirko po Španiji oditi v vlogi kapetana ali pa si vlogo vsaj deliti. Še vedno namreč obstaja možnost, da bo tem Primož Roglič lovil tretjo zaporedno zmago.

Senca Primoža Rogliča. (vir: twitter)

Kuss je sicer potrdil, da je glavni cilj ekipe še vedno zmaga na Dirki po Franciji, kamor bo najverjetneje potoval tudi sam. Tam bo lastne ambicije nekoliko potlačil in se zopet podredil ekipi. Letos je namreč dokazal, da je v gorah nepogrešljiv člen moštva, saj je redno nastopal celo bolje kot Tom Dumoulin in Steven Kruijswijk, ki sta na hierarhični lestvici ekipe sicer uvrščena višje.

Ameriški Slovenec, kot smo ga med letošnjim Tourom poimenovali na sončni strani Alp, se je s francosko pentljo letos srečal prvič. Sam pravi, da se je v treh tednih dirkanja naučil ogromno stvari, ki mu bodo pomagale pri vodenju ekipe.

»Bila je dobra izkušnja. Najbolj nepozabno je dejstvo, da sem bil del ekipe, ki se je borila za zmago. Vsak kolesar Jumba je bil na zelo visokem nivoju in zanimivo je bilo voziti z glavnino na gorskih etapah. Nikoli ne bi verjel, da sem tega sposoben,« je povedal Kuss.  

Sepp Kuss je eden bolj priljubljenih kolesarjev med gledalci. (vir: twitter)

Ena izmed večjih težav Koloradčana je bilo ohranjanje koncentracije preko celotne etape. Letos je na tem področju storil velik korak naprej. »Sedaj, ko sem odpeljal več dirk, še posebej tritedenskih, vem kaj pričakovati in to mi pomaga ohranjati koncentracijo in samozavest. Zdi se mi tudi, da sem si izboril mesto v glavnini in sem lahko na čelu v ključnih trenutkih, a ne smem biti preveč sproščen

Talenti znotraj nizozemskega moštva se vse bolj kopičijo. Letos sta nase opozorila Wout van Aert in Sepp Kuss, v prihodnje pa se lahko veliko pričakuje tudi od Jonasa Vingegaarda. Če potrebe Van Aerta ekipa lahko vsaj delno zadovolji s klasikami, pa je Kussu potrebno nameniti etapne dirke. Tega se pri Jumbo-Vismi zavedajo, zato lahko Američana večkrat pričakujemo v vlogi kapetana. V nasprotnem primeru bi ekipa tvegala njegov odhod.

Prejšnji članekRAZISKAVA: Kateri položaj na kolesu je najučinkovitejši ob spustu?
Naslednji članekMarko Kump zaključuje tekmovalno kariero