Sepp Kuss: “Pripravljen sem”

Leto 2020 je bilo za mladega asa Jumbo-Visme zagotovo prelomno, v letošnji sezoni pa so pričakovanja še višja. Na 26-letnika velike upe polaga predvsem severnoameriško občinstvo, po dolgem času je namreč eden izmed vidnejših kolesarjev iz ZDA.

V lanskoletni sezoni se je Koloradčan izkazal kot eden izmed najboljših gorskih pomagačev. Na Touru in Vuelti ga je krvavo potreboval tudi Primož Roglič. Letos so pričakovanja še višja, poleg vloge zvestega pomagača bo imel Kuss tudi možnost za ekipno vodstvo na določenih dirkah, ki mu ustrezajo. Ekipi Jumbo-Visme je tako dokazal, da je pripravljen na naslednji korak v njegovi karieri.

Na Kriteriju Dofineja je v hudi konkurenci dosegel svojo prvo vidnejšo etapno zmago (vir: Twitter)

“Lansko leto sem se lahko kosal z najboljšimi, zato vem, da mi ni treba ničesar dokazovati. Za letošnjo sezono tako ne čutim tako zelo velikega pritiska, kot bi ga sicer.”

Kuss bo kot vodja ekipe Jumbo-Visma doživel svoj ognjeni krst že v nedeljo na Dirki po Združenih arabskih emiratih, kjer bo imel možnost, da se preizkusi v boju z najboljšimi, tudi našim Tadejem Pogačarjem. Kapetanska vloga mu poleg UAE Toura pripada tudi na Dirki po Kataloniji v začetku marca.

“Kot vodja si želim nastopiti tudi na Dirki po Kataloniji. Veliko je vzponov, ki mi ustrezajo. Poleg vzponov je na dirki tudi kronometer, na katerem sem veliko delal čez zimo. Kronometer je disciplina, kjer je prostora za izboljšanje še veliko.”

Dirka po Združenih arabskih emiratih in Dirka po Kataloniji bosta služili tudi kot indikator forme za glavna izziva letošnje sezone. Z enigmatično prekinitvijo kariere Toma Dumoulina bo imel na Touru vlogo glavnega Rogličevega pomagača, na Vuelti pa si je z odličnimi lanskoletnimi predstavami zaslužil skupno kapetanstvo.

Na Vuelti je Rogliču pomagal do zmage (vir: Twitter)

“Vuelta je dirka, ki se je najbolj veselim. Lani sem se odrezal dobro in profil etap mi ustreza.”

“Letošnja večja vloga s seboj prinaša tudi večjo odgovornost, vendar mi to ustreza. Sprememba je prišla v pravem času. Ekipa mi zaupa, kar je še pomembnejše, zaupanje imam tudi sam vase. V vedno več dirkah bom tako lahko nastopil v vlogi kapetana, počutim se pripravljenega.”

Prejšnji članekMichael Woods do prve zmage v novem moštvu
Naslednji članekPrva dirka svetovne serije tudi s tremi Slovenci