Se po 35 letih na Dirko po Franciji vrača orjak Centralnega masiva?

Že dolgo časa se želi Dirka po Franciji vrniti na enega najbolj legendarnih vzponov Puy de Dome. Kot vse kaže, bodo kolesarji po 35-letnem premoru zopet zagrizli v strmine vulkanskega vzpona na naslednji francoski pentlji.

Puy de Dome velja za enega najbolj znamenitih vzponov Dirke po Franciji, a se ga mlajša generacija gledalcev zagotovo ne spominja. Čeprav je dirka od leta 1952 nanj vodila že trinajstkrat, pa ga je zadnjič obiskala že davnega leta 1988.

Vse od tedaj so se kolesarji merili na preostalih legendarnih vzponih Francije, Puy de Dome pa je počasi odšel v pozabo. A starejši oboževalci dirke in tisti, ki se še spomnijo zgodovine, so orjaka Centralnega masiva vselej imel v mislih.

Mednje sodi tudi direktor Dirke po Franciji Christian Prudhomme, ki si že dolgo prizadeva za vrnitev vzpona v traso francoskega kroga. Ta je že pred časom naznanil, da se poigrava z idejo o vključitvi Puy de Doma, a v letu 2024. Po zadnjih govoricah, pa naj bi se povratek vzpona zgodil že leto prej, torej na prihodnji Dirki po Franciji.

“Sanje so danes postale večje,” je pred meseci povedal Prudhomme, ki je začel resno lobirati za povratek vzpona. “Veliko čustev je pri vseh nas, saj so to sanje, ki smo jih sanjali že vrsto let.”  

Francoz je prvotno želel vzpon vključiti v Dirko po Franciji leta 2024 in tako obeležiti 60-letnico najznamenitejšega boja na strminah Puy de Doma. Leta 1964 sta se namreč na njem udarila dva kolesarska velikana Raymond Poulidor in Jacques Anquetil, ki sta se borila za rumeno majico.

Na koncu je bil na Puy de Domu uspešnejši Poulidor, ki je s tretjim mestom na etapi odščipnil velik del prednosti Anquetilu. Kljub temu pa se je na koncu bolj smejalo slednjemu, ki je tisto leto osvojil svojo peti in s tem zadnjo rumeno majico v karieri.

Kot rečeno, se Prudhomme že vrsto let poigrava z idejo o povratku na Puy de Dome, a leta 2012 je kazalo, da dirkanje na njem ne bo več mogoče. Tedaj se je namreč zgradila železnica, ki vodi na vrh, posledično pa je cesta postala precej manj dostopna za velike avtomobile, ki sestavljajo karavano dirke.

Od leta 2012 na vrh vodi železnice. (vir: twitter)

Očitno pa je Prudhoome našel rešitev, pri kateri mu je nasproti prišla tudi lokalna skupnost. Predsednik regije Laurent Wauquiez je namreč zelo zavzet, da bi zopet videl dirko na strminah Puy de Doma.

To so naše dolgoletne sanje. Puy de Dome je mit, simbol naše pokrajine. Vedno sem mislil, da bi bilo napačno, če bi se prikrajšali za možnost, da bi prišli sem,” je povedal Wauquiez.

Kaj dela Puy de Dome tako poseben?

Že pogled na Puy de Dome je spektakularen. Gre za osamelca, ki se mogočno dviga nad okoliško ravnico. Na vrhu je postavljen tudi radijski stolp, zaradi česar ga mnogi primerjajo z Mont Ventouxom, a vzpona se razlikujeta v eni ključni stvari. Puy de Dome je namreč poraščen z drevesi, ki kolesarja varujejo pred vetrom in vročino.

Lepa kulisa pa ni edino, zaradi česar si Prudhomme želi dirko pripeljati na omenjeni klanec. Gre namreč za izjemno težek vzpon, ki obljublja spektakel.

V dolžino vzpon meri 14 kilometrov, a je v prvih devetih kilometrih še precej zmeren. Naklon v osrednjem delu sicer doseže 7,5 odstotka, a pravi pekel se začne šele kasneje.

Zadnjih pet kilometrov se cesta postavi pokonci. Naklon ves čas vztraja nad 10 odstotki, na najstrmejšem delu pa celo doseže 17 odstotkov. V le petih kilometrih kolesarji premagajo kar 592 višinskih metrov, kar jasno nakazuje, za kako strm vzpon gre.

Peklenskih zadnjih pet kilometrov vzpona. (vir: climbfinder.com)
Prejšnji članekV svet ženskega kolesarstva vstopa tudi Ineos Grenadiers
Naslednji članekTadej Pogačar v zaključku Tre Valli Varesine dokazal, da je tudi odličen šprinter