Se na Dirko po Franciji vrača orjaški Col de la Loze?

Če gre verjeti francoskim medijem, bomo na prihajajoči Dirki po Franciji zopet deležni mitskih bojev na pobočjih Col de la Loza. Orjak, ki je bil premierno na dirki predstavljen leta 2020, bi lahko zopet krojil razplet dirke.

Dirka po Franciji vedno znova išče nove vzpone, ki bi lahko prejeli oznako legendarnega. Ko jih najdejo, se jih držijo dlje časa. V izbor je očitno prišel tudi vzpon Col de la Loze, ki bi se leta 2023 lahko vrnil na francosko dirko.

Prelaz je bil na Dirki po Franciji premierno predstavljen leta 2020. Leto prej je bila namreč do vrha narejena asfaltirana kolesarska pot, ki je v preteklosti služila kot oskrbovalna pot za sedežnico.

Vzpon je bil na katero izmed kolesarskih dirk prvič vključen leta 2019, ko so se nanj povzpeli kolesarji v sklopu Tour de l’Avenirja. Testna vožnja na orjaka se je izkazala za uspeh in klanec je bil leto kasneje vključen na Dirko po Franciji. Tri leta kasneje pa bo kolesarska dirka še tretjič v zgodovini zapeljala na pobočja prelaza.

Vzpon je Slovencem ostal v lepem spominu. Zmage na njem sicer ni osvojil nobeden izmed naših kolesarjev, leta 2020 je bil najboljši Miguel Angel Lopez. Sta pa drugo in tretje mesto zasedla Primož Roglič in Tadej Pogačar. Roglič je tedaj pridobil nekaj sekund prednosti in se tako utrdil v rumeni majici, ki pa mu jo je naposled Pogačar v predzadnji etapi slekel.

Col de la Loze (vir: twitter)

Col de la Loze je Roglič leta 2020 označil za enega težjih vzponov na dirki. Gre za 21,5 kilometra dolg klanec s povprečnim naklonom 7,8 odstotka. Že uvodni kilometri so zahtevni, naklon le dvakrat nekoliko popusti, a se za to “oddolži” v zaključnih kilometrih.

Zadnjih pet kilometrov, ko kolesarji zavijejo na kolesarsko stezo, se cesta postavi pokonci in vztraja pri okoli 10 %. Naklon ne popušča, na določenih odsekih celo postane še bolj brutalen. Dobra dva kilometra do cilja doseže celo 24 %, kilometer kasneje pa še enkrat poseže po izjemnem naklonu, tokrat “le” 18 %.

Francoski mediji poročajo, da naj tokrat Col de la Loze ne bi gostil cilja etape, pač pa bi bil ta premaknjen na bližnje gorsko letališče v Courchevelu. Z vrha Col de la Loza bi tako sledil kratek spust in nekaj vožnje po planoti, nato pa še zadnji kratek vzpon do letališča.

Govorice in ugibanja o trasi bodo potrjene v četrtek, ko bo Christian Prudhomme uradno predstavil traso prihajajoče Dirke po Franciji. V preteklosti se je že namigovalo, da bi dirka lahko obiskala še en legendaren vzpon Puy de Dome, z vključitvijo Col de la Loza pa bi bili gledalci deležni kar dveh orjaških vzponov.

Prejšnji članekJumbo-Visma mladega talenta našla v nordijskih vodah
Naslednji članekAmy Pieters skoraj leto dni po nesreči naredila prve korake