Še drugi dan zapored uspešen ubežnik, tokrat se smeji Pöstlbergerju

Lucas Pöstlberger je zmagovalec druge etape Kriterija Dauphine, ki mu je prinesla tudi skupno vodstvo na dirki. Avstrijec je kot edini ubežnik preživel do cilja in še drugi dan zapored odnesel zmago glavnini.

Tako prva, kot druga etapa Kriterija Dauphine sta obljubljali šprint okrnjene glavnine, a ga do sedaj še nismo videli. Podobno kot včeraj je tudi danes zmagovalec etape napadel iz bega in uspel za seboj zadržati razjarjeno glavnino.

Lucas Pöstlberger (Bora-hansgrohe) je skupaj s Shanom Archboldom (Deceuninck-Quick Step) napadel ubežnike 34 kilometrov pred ciljem in dvojica si je privozila udobno prednost. Devet kilometrov kasneje je Avstralcu zmanjkalo moči in Pöstlberger se je z dvema minutama prednosti pred glavnino sam podal proti cilju.

Avstrijec je uspešno preživel predzadnji vzpon 2. kategorije in zadržal 50 sekund prednosti pred zasledovalno skupino, ki ji je poveljevala zasedba Ineos Grenadiersov. Pred Pöstlbergerjem je bil nato še zadnji vzpon, kratek klanec 4. kategorije, ki pa bi utrujenega 29-letnika lahko stal zmage.

Kljub mučenju je Pöstlberger zdržal, na ciljno ravnino prišel dobrih deset sekund pred glavnino in se veselil prve zmage po skoraj treh letih.

Glavnina se je udarila za drugo mesto, ki ga je še drugi dan zapored osvojil Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious). Italijan je bil v cilju besen, saj je ponovno ostal brez zmage zavoljo ne ujetega bega.

»To sem načrtoval že pred nekaj tedni. Ogledal sem si prvi dve etapi in pomislil, da ima beg, ob odsotnosti šprinterjev, resne možnosti za uspeh,« je po zmagi razkril Avstrijec.

»Včeraj sem poskušal, a se je begu priključil moj moštveni kolega. Na koncu je bilo v krogih pretežko zanj, zato sem danes poskusil jaz.«

»Bilo je težko. Poskušal sem držati tempo na vzponu in se nato spočiti na spustu, a zadnji klanec me je uničil. Nisem več mogel držati krmila. Zadnji kilometer je bil obupen. Sama bolečina. Veliko mi pomeni. Ko sem zmagal na Giru, sem bil nihče in zelo mlad. Zmagati tukaj po načrtu, ki sem ga imel, je velik uspeh in velika zmaga zame

Pöstlberger je z uspešnim pobegom prevzel tudi rumeno majico vodilnega. V skupnem seštevku ima 12 sekund prednosti pred Sonnyjem Colbrellijem in 20 pred tretjim Alejandrom Valverdejem (Movistar).

Prejšnji članekNori prestopni pogoji Petra Sagana ohladili zanimanje Deceuninck-Quick Stepa
Naslednji članekKaj se dogaja za glavnino: Na Giru hudo trčenje ekipnih avtomobilov