Sam Bennett naposled le do prve zmage na Touru

Najbolj ravna etapa letošnje Dirke po Franciji je bila veliko bolj napeta, kot smo sprva pričakovali. Stranski veter je kolesarjem grozil skozi celoten dan, v zaključku je dodobra zredčil glavnino, ki se je v zadnjem kilometru udarila za današnje slavje. Najmočnejši je bil Irec Sam Bennett, ki je prišel do dolgo pričakovane prve etapne zmage na Dirki po Franciji.

Današnja etapa je potekala ob Atlantskem oceanu, začela in končala se je na enem izmed obalnih otokov. Vožnjo od vasi do vasi je na odprtem vselej popestril veter, pihal je s strani, v prsa in povsod vmes.

Vožnjo skozi mesta so dodatno popestrila tudi številna krožišča, ki so v večini imela boljšo stran prečenja. Zaradi tega je bila gneča ob vstopu vanje vselej izjemno velika, na enem izmed krožišč smo videli tudi padec. V njem se je znašel Tadej Pogačar, ki se ni huje udaril, a je izjemno dolgo čakal na rezervno kolo. Ob njem je počakal Jan Polanc, ki je mlajšega kolega nato uspešno pripeljal nazaj v glavnino.

Glavnina je v zadnjih kilometrih močno dvignila tempo, ekipe so se borile za položaj na čelu dirke, saj je trasa 15 kilometrov pred ciljem pričkala trikilometrski most preko morja, na katerem so bili kolesarji povsem nezaščiteni pred vetrom. Večina ekip, ki so še ostale spredaj, so uspešno prišle na otok, med kolesarji pa so bili tudi vsi slovenski kolesarji.

V zadnjih kilometrih je pihal močan veter v prsa, ki je zmanjševal hitrost glavnine. Na srečo šprinterjev je bil zaključek današnje etape tehnično zelo nezahteven in njihovi vlaki so lahko svoje delo opravili nemoteno.

Predvsem aktivna je bila v zaključku ekipa Sunweba, ki je pripravljala teren za Ceesa Bola, a Nizozemec je danes razočaral. Veliko bolje so z zadnjim kilometrom opravili glavni favoriti dneva. Sam Bennett je na čelo prišel dobrih sto metrov do cilja, v njegovem zavetrju se je skrival Caleb Ewan, za njim pa še Peter Sagan. Bennett danes ni dopustil, da bi mu zmaga spolzela iz rok, prvi je začel s šprintom, iz ozadja se mu je bližal Ewan, a Irec je kolo prej potisnil preko ciljne črte in uspel zaključiti trojček zmag na vseh treh Grand Tourih.

Bennett je zmago doživljal zelo čustveno, v uradnem intervjuju po etapi je le stežka skupaj spravil nekaj besed, saj so ga povsem prevzela čustva. V solzah se je le zahvalil vsem, ki so mu pomagali do najbolj želene zmage v svetu kolesarstva.

Slovenski kolesarji so danes odlično opravili svoje delo. Primož Roglič in Tadej Pogačar sta se v zadnjih kilometrih držala v ospredju in varno prišla v cilj. Danes je s šprintom poskušal tudi Luka Mezgec, ki je v zadnji kilometer prišel v dobrem položaju, nato pa ga je Peter Sagan povsem zaprl, Slovenec je zdrsnil nekaj metrov po glavnini in v zaključku do resne priložnosti ni prišel. Etapo je zaključil kot deseti. Matej Mohorič in Jan Polanc sta z glavnino ostala vse do zadnjih kilometrov, ko sta svoja kapetana pustila v varnih rokah.

Prejšnji članekDirektor Toura Christian Prudhomme pozitiven na koronavirus
Naslednji članekIgra milimetrov zopet v korist Ackermanna