Sam Bennett najbolje preko kaotičnega zaključka uvodne etape Dirke po San Juanu

V Argentini se je začela Dirka po San Juanu, kjer so prvič v novi sezoni pedala obrnili številni zvezdniki karavane. Žal pa je bolj kot zmaga Sama Bennetta odmeval kaos, ki so ga organizatorji povzročili v zaključku.

Dirka po San Juanu ne sodi v elitni razred, a vsako leto jo številni kolesarji izberejo za prvo preizkušnjo sezono. Tudi letos ni nič drugače, saj je štartna lista polna zvezdniških imen, med katerimi največ pozornosti javnosti pobere Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step).

Belgijec je kandidat za končno zmago, a v prvi etapi še ni bil aktiven v lovu na majico vodilnega. Uvodni dan je bil namenjen šprinterjem, ki jih v Argentini ni malo. V glavnini lahko spremljalo številne prvokategornike, ki pa so se prvi dan bolj kot med seboj borili s progo.

Zaključek etape je bil milo rečeno kaotičen in nevaren. Če smo gledalci še nekako spregledali napačno poročanje kilometrov, je kolesarski svet precej bolj zmotila zasnova trase in obnašanje gledalcev.

Kolesarje, ki so v zadnjih dveh kilometrih postavljali šprinterske vlake, je eden izmed gledalcev zalil v gasilsko cevjo. Na srečo je vodni curek usmeril v nebo, a pri visoki hitrosti, ki jo kolesarji dosegajo, je prehod iz suhe na mokro cesto lahko usoden.

Na srečo do padca ni prišlo, a bi tega lahko videli nekaj metrov kasneje. Glavnino, ki se je tedaj vozila okoli 60 km/h, je dober kilometer pred ciljem prepolovil “cestni otok”. Skupina se je razdelila in kolesarji, ki so izbrali ‘pravo pot’, so nadaljevali v polnem tempu, preostali pa so počasi zdrseli nazaj in se po koncu ovire pridružili začelju skupine.

“Cestni otoki” so si sledili eden za drugim vse do ciljne ravnine, ko je bila glavnina že precej razredčena in razpotegnjena. V zaključku so tako “preživeli” šprinterji opravili svojo nalogo in med njimi je bil zanesljivo najhitrejši Sam Bennett (Bora-hansgrohe). Do drugega mesta se je prebil Michael Mørkøv (Soudal-Quick Step), ki je dobil priložnost, potem ko je Fabio Jakobsen (Soudal-Quick Step) skupaj z Remcom Evenepoelom izbral napačno pot okoli “cestnega otoka”.

Po koncu etape se je vsul plaz kritik na organizatorja, ki ne le, da je v zadnji kilometer postavil nevarne ovire, na “otoke” je celo spustil gledalce, ki so bili ujeti med dve skupini drvečih kolesarjev.

V ciljni areni je bil vidno nejevoljen tudi Remco Evenepoel, ki si je privozil nekaj sekund zaostanka. Belgijec se je nemudoma odpeljal do komisarjev in se pritožil nad zaključkom ter prosil za nevtralizacijo časa. Komisarji so ga uslišali in celotni skupini pripisali čas zmagovalca.

Prejšnji članekJay Vine zdržal napade in potrdil skupno zmag
Naslednji članekVelodrom v Češči vasi ostal brez strehe