Sagan zopet nekaj centimetrov prekratek, zmaga za Demareja

Četrta etapa Dirke po Italiji je postregla s prvim šprinterskim obračunom. V njem so se za zmago udarili Davide Ballerini, Peter Sagan in Arnaud Demare, ki so ciljno črto prečkali v razmaku nekaj centimetrov. Ti so bili na koncu naklonjeni Demareju, Peter Sagan pa se je moral znova obrisati pod nosom.

Današnja etapa se je začela razpletati še pred uradnim štartom dirke. Zaradi včerajšnjega padca se na štartu ni pojavil Geraint Thomas. Valižanu so na pregledih po včerajšnji etapi odkrili zlom medenice, ki ga je izločil z dirke.

Dirka se je danes še zadnjič letos podila na Siciliji, jutri namreč kolesarji že odhajajo na celino. Zadnja etapa na otoku je bila namenjena šprinterjem, ki pa so morali danes preživeti vzpon na sredini trase. Brez večjih težav so preko njega prišli vsi favoriti za etapno zmago, tako da smo lahko v zaključku pričakovali vse najboljše šprinterje.

Petnajst kilometrov pred ciljem pa sta se v past ujela Fernando Gaviria in Jose Alvaro Hodeg, ki bi danes lahko posegla visoko. Kolumbijski dvojec je bil nepreviden na vetrovnem delu trase in ob močnem tempu Bore-hansgrohe ter Groupame-FDJ je nastala pol minutna razlika. Gaviria in Hodeg sta skupaj z maloštevilnimi pomočniki skušala ujeti priključek, a razlika se je le še povečevala in dobrih pet kilometrov pred ciljem sta obupala.

V ospredju pa se je ravno takrat začelo zares. Groupama-FDJ je postavila svoj vlak na čelo glavnine, na drugi strani cestišča pa je Cofidis pripravljal šprint Elii Vivianiju. V zadnji kilometer so šprinterji zapeljali skoraj brez pomočnikov, največ jih je imel na voljo Arnaud Demare, ki pa je 700 metrov pred ciljno črto v nemogoč napad od daleč poslal Milesa Scotsona.

Scotson je iz ovinka prišel na čelu glavnine in ob prehodu na ciljno ravnino se je pojavila manjša luknja. Avstralec je za trenutek pomislil, ali naj počaka svojega kapetana, nato pa vseeno krenil v samostojen napad. Ta je bil po 400 metrih ujet, a Demareovi tekmeci so morali porabiti veliko moči za lov Scotsona.

V zaključku je nato prvi sprožil napad Sagan, Demare se je nemudoma pognal za njim, obema pa se je pridružil še Ballerini. Trojica je prikazala izjemen šprint in ciljno črto so prečkali povsem skupaj. Kar nekaj časa se je nato čakalo na fotofiniš, ki je razkril, da je zmaga pripadla Francozu. Drugo mesto je zasedel Sagan, tretji pa je bil Ballerini.

Slovenski dvojec je danes mirno preživel etapo. Jan Tratnik je v zaključnih kilometrih vlekel vlak Bahrain-McLarena in tako poskrbel, da je Pello Bilbao varno prišel do cilja. Naloge Domna Novaka so se zaključile že veliko prej, v cilj je prišel med zadnjimi s šestimi minutami zaostanka. Oba Slovenca sta na dirki v vlogi pomočnika Bilbau, hkrati pa bosta lovila etapne zmage.

Prejšnji članekGeraint Thomas utrpel zlom medenice in zapušča Dirko po Italiji
Naslednji članekUtrujeni Tadej Pogačar že zaključil sezono