Romain Bardet: Pogačar in Evenepoel sta kolesarska genija

Romain Bardet že vrsto let doživlja dirkanje na najvišjem nivoju, v zadnjem času pa je spoznal, da se je letvica dvignila še precej močneje. Zaslugo za to imata predvsem Tadej Pogačar in Remco Evenepoel, ki ju je označil za kolesarska genija.

Romain Bardet ima za seboj relativno dobro sezono, kar pa se ne odraža na rezultatih. Razlog za slabši rezultatski izkupiček se po mnenju Francoza skriva v vse močnejši mlajši generaciji, ki ji poveljujeta Tadej Pogačar in Remco Evenepoel.

Francoz lahko mladeniča spremlja iz prve vrste. Letos je kar nekajkrat meril moči s Pogačarjem, precej manj pa z Evenepoelom. Na dirkah je spoznal, da se mlada šampiona ne obremenjujeta z drugimi kolesarji, ki se lahko borijo zgolj za mesta v deseterici, ne pa tudi za zmage.

“To sta kolesarska genija. Ko sta pripravljena 100-odstotno, z njima ne more tekmovati nihče. Dirkata le eden proti drugemu.”

“Nista obremenjena z nami drugorazredniki. Vsi lahko vidijo, da je hitrost višja kot v preteklosti. Na vzponih je hitrost neverjetna.”

Francoz poudarja, da je pripravljen bolje kot v preteklosti, a se kljub temu lahko bori le za mesta v najboljši deseterici. (vir: twitter)

Dvig nivoja Bardet pripisuje tudi precej drugačni strukturi ekip, kot smo jih bili vajeni v preteklosti. Razmerja med moštvi so se po njegovem mnenju porušila, saj ima nekaj najboljših in najbogatejših ekip tako močne ekipe, da ostala moštva ne morejo konkurirati.

“Struktura ekip je spremenila igro. Ko vidiš ekipo Jumbo-Visme ali UAE Emiratesov na največjih dirkah, bi lahko pet ali šest izmed osmih kolesarjev imelo vlogo kapetana.”

“Za nas nasprotnike stvari hitro postanejo težke. Ohraniti moraš hladno glavo in se osredotočiti na preživetje,” je še slikovito pojasnil Francoz.

Tadej Pogačar ima okoli sebe vsako leto močnejšo ekipo. Tudi v sezoni 2023 bo prejel nekaj pomembnih okrepitev. (vir: twitter)

Francoska javnost je po drugem mestu na Dirki po Franciji leta 2016 od Romaina Bardeta pričakovala veliko. Uspeha ni uspel nikoli nadgraditi in čeprav poudarja, da je sedaj bolje pripravljen kot v preteklosti, ne verjame, da še lahko konkurira mlajši generaciji. Ta je namreč letvico postavila zares visoko.

“Zdi se mi, da zame generacijsko okno ni nikoli prišlo. Ko sem leta 2016 ali 2017 rekel, da so najboljša leta še pred menoj, to niso bile prazne besede. Številke so jasne, močnejši sem, kot sem bil takrat, a v karavani so še močnejši mladi kolesarji.”

“Moja najboljša forma se ne kaže v rezultatih. Kolesarstvo se je v zadnjih šestih letih razvilo zelo hitro,” je še dodal.

Prejšnji članekEvenepoel se v želji po mirnejšem življenju in boljšem treningu seli v Španijo
Naslednji članekJumbo-Visma mladega talenta našla v nordijskih vodah