Rohan Dennis s premišljenim napadom do etapne zmage in majice vodilnega

Druga etapa Toura Down Under nam je postregla z izjemno zanimivim zaključkom, po katerem se najbolj smeji Rohanu Dennisu. Domači adut je z etapno zmago tudi oblekel oranžno majico vodilnega.

Rohan Dennis (Jumbo-Visma) se je podpisal pod zmago na drugi etapi Toura Down Under, potem ko je s še štirimi kolesarji napadel na zadnjem vzponu dneva. S premišljenim napadom v zadnjih metrih se je znebil še kolesarjev okoli sebe in si priskrbel majico vodilnega.

Na zadnjem vzponu 22 kilometrov do cilja je prvi napadel Jay Vine (UAE Emirates), kmalu pa so se mu v ospredju pridružili še Simon Yates (Jayco AlUla), Jai Hindley (Bora-hansgrohe), Mauro Schmid (Soudal-QuickStep) in Rohan Dennis.

Močna skupinica si je hitro privozila nekaj deset sekund prednosti in kljub resnemu dvigu tempa v glavnini, skupini nista več prišli skupaj. Prednost se je sicer močno stopila, a peterica je na ciljno ravnino prišla z 10 sekundami prednosti in sama obračunala za zmago.

Dennis premeteno ni čakal na šprint, pač pa je napadel že 500 metrov pred koncem in si privozil dve sekundi prednosti, ki sta zadostovali, da ni bil več ujet. Avstralec je za dve sekundi prehitel rojaka Jaya Vina na drugem mestu in Maura Schmida na tretjem.

Po današnji etapi je do spremembe na vrhu prišlo tudi v skupnem seštevku. Novi vodilni je Rohan Dennis, ki je prevzel oranžno majico z ramen Alberta Bettiola (EF Education-EasyPost). Italijan se je v zaključku boril s krči in povsem omagal ter v cilj prišel z več kot dvema minutama zaostanka.

Še precej večjo smolo pa je imel danes eden glavnih domačih adutov Michael Matthews (Jayco AlUla). 32-letniku se je tik pred zadnjim vzponom snela veriga in moral je menjati kolo. Dirka pa se je ravno tedaj razživela, začeli so se napadi in zaostanek Avstralca je zrastel na več kot minuto.

Do cilja član Jayco AlUle ni več uspel ujeti glavnine. V cilj je prišel z več kot 2 minutama zaostanka in sanj o visoki končni uvrstitvi je konec. Ekipa bo sedaj vse stavila na Simona Yatesa, ki je danes sodeloval v napadu, a tempa zaradi težav sotekmovalca ni narekoval. V skupnem seštevku zaseda 12. mesto z 21 sekundami zaostanka.

Prejšnji članekRobert Gesink v padcu utrpel zlom medenice
Naslednji članekIsrael-Premier Tech dopolnil štartno listo Dirke po Italiji