Roglič z epskim finalom slavil zmago, trije Slovenci med prvo četverico

Primož Roglič je v napetem zaključku Liege-Bastogne-Liegea osvojil svojo prvo zmago na katerem izmed petih spomenikov. Slovenski kolesar je na ciljni črti prehitel Juliana Alaphilippa, ki je že dvignil roke v zrak, mimo njega pa je priletel Roglič in mu ukradel zmago. Slovenski uspeh sta dopolnila še Tadej Pogačar s tretjim mestom in Matej Mohorič, ki je končal kot četrti. Alaphilippe je bil po etapi razvrščen na peto mesto.

Kolesarstvo vedno znova piše neverjetne zgodbe. Zdi se, da kadar dirka Primož Roglič, tedaj spremljamo dirke za v zgodovino. Po norem Touru nam je danes postregel še z neverjetnim spomenikom Liege-Bastogne-Liege. Tokrat so se dogodki odvili v njegovo korist, privozil si je prvo spomeniško zmago.

Že pred etapo smo napovedovali, da imajo slovenski kolesarji danes velike možnosti za dober rezultat, morda celo za zmago. A priznamo, da tudi mi nismo verjeli v takšen razplet, kot smo ga videli na koncu. Med prvo peterico imamo kar tri svoje predstavnike, eden izmed njih pa je povsem na vrhu.

Prvi resni napadi so se začeli na zadnjem vzponu dneva, kjer se je cesta postavila strmo navzgor. Napadel je Julian Alaphilippe, sledil mu je Marc Hirschi, ubežnikoma pa sta se pridružila tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar. Četverica je skupaj složno kolesarila do zadnjega kilometra, v katerega je zapeljala 20 sekund pred zasledovalci.

Nato se je začelo taktiziranje. Četverica se je spogledovala in varčevala z močmi, v ozadju pa je to izkoristil Matej Mohorič, ki se je skušal sam preseliti na čelo dirke. To mu je 500 metrov do cilja tudi uspelo. Preostalih kolesarjev ni dolgo čakal, hitro je napadel, a njegov poskus ni trajal dolgo.

Prvi je s šprintom začel Alaphilippe, ostali so mu sledili, a Francoz je bil videti najmočnejši. Prav Alaphilippe je v zaključnem šprintu z ostro spremembo smeri oviral Marca Hirschija, “učinek domin” pa je iz boja za zmago izločil tudi Tadeja Pogačarja.

Tako sta preostala le Roglič in Alaphilippe, Francoz je imel nekaj metrov prednosti in roke je 20 metrov do cilja dvignil v zrak ter se veselil zmage. A Roglič je imel drugačne načrte. Slovenski as se je boril do zadnjega centimetra, šprintal vse do ciljne črte in preko nje potisnil svoje kolo. Prav potisk kolesa se je na koncu izkazal za ključnega, saj je Roglič slavil za le nekaj centimetrov.

Fotofiniš današnje dirke. vir: twitter

Po dobri minuti čakanja o odločitvi o zmagovalcu se je ob Rogličevem imenu le zapisala številka 1 in Kisovčan je tako prilepil velik obliž na rano, ki jo je povzročila Dirka po Franciji. Kisovčan je prišel do svoje prve »spomeniške« zmage, sploh prvič pa je nastopil na Liege-Bastogne-Liege.

Drame pa še ni bilo konec. Nekaj minut po etapi je bil Julian Alaphilippe zaradi nevarnega šprinta, v katerem je oviral Hirschija, premeščen na zadnje mesto vodilne skupinice. Francoz je tako zasedel peto mesto, kar je pomenilo, da je Tadej Pogačar zasedel tretje mesto, Matej Mohorič pa je končal kot četrti.

Leto 2020 tako še naprej ostaja leto slovenskih kolesarjev. Naši šampioni z dirke v dirko dokazujejo, da spadajo v sam svetovni vrh ter da so konkurenčni na sleherni dirki.

Elizabeth Deignan zbežala do zmage

Med dekleti se je zmage veselila Elizabeth Deignan. Britanka je tako na svoj že tako dolg seznam zmag na največjih kolesarskih dirkah dodala še ardensko klasiko. V karieri je sicer Deignanova slavila že na Strade Bianche, Dirki po Flandriji, La Coursu, leta 2015 pa je postala tudi svetovna prvakinja.

Članica Trek-Segafreda je odločilno potezo danes naredila, ko je silovito napadla na Cote de la Redoute in si privozila preko minute prednosti. Do cilja jo je ločilo še trideset kilometrov, v ozadju jo je lovila osmerica kolesark, ki prave složnosti niso našle.

Ob vstopu na zadnji vzpon se je v samostojni lov podala Grace Brown in prednost uspešno topila. Ob vstopu v Liege, kjer je Deignanovo do cilja ločilo še 6 kilometrov, je prednost znašala le še 18 sekund, dva kilometra kasneje pa padla na vsega deset sekund.

Brownovi nato razdalje ni več uspelo zmanjševati, sicer odličen poskus lova se je izjalovil in kilometer  do cilja je postalo jasno, da bo Britanka postala zmagovalka Liege-Bastogne-Liegea. Z devetimi sekundami zaostanka je v cilj prišla Brownova, v šprintu za tretje mesto pa je slavila še ena članica Trek-Segafreda Ellen Van Dijk.

Na dirki sta nastopili tudi dve Slovenki. Eugenia Bujak je bila zopet najboljša slovenska predstavnica, v cilj je pripeljala kot trideseta. Pet mest nižje pa je končala Urša Pintar.

REZULTATI MOŠKE DIRKE

REZULTATI ŽENSKE DIRKE

Prejšnji članekUlissi do etapne zmage, Tratnik skočil na 7. mesto
Naslednji članekGiro danes zavija na »Polančevo« Etno