Roglič z dominantno predstavo že prvi dan prevzel majico vodilnega

Primož Roglič je na prvi etapi Dirke po Baskiji prikazal izjemno vožnjo na čas in pokoril vso konkurenco. Tadej Pogačar je zaostal 28 sekund, kar je zadostovalo za peto mesto.

Poškodba Primoža Rogliča (Jumbo-Visma), ki jo je staknil na dirki Pariz-Nica, je očitno že preteklost. Kisovčan je z današnjo predstavo ponovno dokazal, da je letos v še boljši formi kot lani in ga bo izredno težko premagati.

Taktika Jumbo-Visme se je danes obrestovala. Roglič se je na progo podal med prvimi in postavil z naskokom najboljši čas do tedaj. Za 13,9 kilometra dolgo progo je potreboval 17 minut in 17 sekund. Nato pa se je začelo čakanje. Tekmeci so zaostajali eden za drugim in vse boj je bilo jasno, da je Roglič danes postavil izjemen čas.

Po treh urah na mestu vodilnega je kolesarjev, ki bi še lahko premagali Rogliča počasi zmanjkovalo, a prav zadnji na seznamu je bil njegov največji tekmec Tadej Pogačar (UAE Emirates). Pred Volkom iz Komende so čas Rogliča sicer napadali še kolesarji, kot so Adam Yates (Ineos Grenadiers), Alejandro Valverde (Movistar) in Brandon McNulty (UAE Emirates). Prav slednji se je danes Rogliču najbolj približal in zaostal le dve sekundi.

Zadnji se je po štartni klančini zapeljal Tadej Pogačar, ki je danes ubral drugačno taktiko kot rojaki in raje izbral štartno mesto na koncu razpredelnice. Tako je vedel, kakšen čas je postavil Roglič in kako močno mora poganjati, da se zavihti pred njega.

Pogačar je svoj nastop začel zelo dobro in bil ob prvem vmesnem času dve sekundi pred Rogličem. V drugem delu, ki ga je zaznamoval predvsem zaključni kratek vzpon z 19-odstotnim odsekom, pa je počasi začel popuščati in izgubil pol minute. V cilj je tako prišel z zaostankom 28 sekund in zasedel 5. mesto.

Dobro je danes nastopil tudi tretji Slovenec na dirki Jan Polanc (UAE Emirates). Etapo je končal na 51. mestu z zaostankom minute in 13 sekund, a potrebno je poudariti, da danes ni vozil na vso moč, saj je nekoliko hranil moči pred nadaljevanjem dirke.

Rogliču se po današnji etapi smeji, a ostaja z nogami trdno na tleh. Pretekle dirke so ga izučile, da se veselje lahko začne šele po koncu zadnje etape.

»Na dirki nisva samo jaz in Pogačar. Tu so tudi ostali fantje. To je šele prva etapa, ki je bila dobra za nas, a ohraniti moramo koncentracijo in se osredotočiti na naslednje dni,« je povedal 31-letnik.

Prejšnji članekDirka po Baskiji: Štartni časi vožnje na čas
Naslednji članekPeter Sagan: »Če Denk misli, da me ne potrebuje, potem bom prvi, ki bo šel iskat ekipo, ki si me želi«