Roglič v zaključku pretegnil noge in slavil etapno zmago

Primož Roglič je na zaključnem kratkem vzponu prikazal svojo neverjetno eksplozivnost in pokoril konkurenco. Taktično zelo zrelo je počakal na zadnjih nekaj metrov, nato pa silovito napadel in prišel do tretje etapne zmage na letošnji Vuelti. Prevzel je tudi rdečo majico.

Etapa, ki je bila večkrat omenjena kot priložnost za ubežnike, je že kmalu dala vedeti, da bomo danes v zaključku videli boj glavnine. Štirje ubežniki pravih možnosti niso imeli, ekipe lovcev na etapne zmage so nadzirale razdaljo in jo 16 kilometrov do cilja povsem izničile.

Vedelo se je, da je zadnji kilometer in pol dolg vzpon prestrm za čistokrvne šprinterje in da se bodo na njem za zmago borili eksplozivni hribolazci. Devet kilometrov do cilja je napadel Remi Cavagna, ki si je privozil lepo prednost in resno ogrozil glavnino. Štiri kilometre do cilja je bil le ujet in pogoltnjen v ozadje.

Na zadnjem vzponu se je tempo močno dvignil, napadi so se vrstili od prvega metra dalje in si sledili vse do konca. Po kar nekaj poskusih je najmočnejši napad sprožil Primož Roglič, ki je dvesto metrov do cilja po levi strani cestišča pridrvel mimo vodilnih kolesarjev in si ustvaril neulovljivo prednost.

Ciljno črto je prečkal nekaj dolžin kolesa pred Felixom Grossschartnerjem in Andreo Bagiolijem, še nekaj več luknje pa je nastalo do ostalih kolesarjev v glavnini. Po kar nekaj časa razmisleka so komisionarji delu glavnine pripisali tri sekunde zaostanka, med njimi tudi Richardu Carapaz. Ekvadorec in Slovenec imata v skupnem seštevku isti čas, a rdeča majica je zaradi boljših etapnih rezultatov pripadla Rogliču.

Vodilna kolesarja tako v odločilni vikend na dirki vstopata poravnana. Dve izjemno težki gorski etapi bosta razjasnili, kdo je glavni favorit za končno zmago, saj bodo na vzponih na Farrapono in Angliru skoraj zagotovo nastale razlike.

Roglič je v zadnjih dneh dokazal, da je bil nedeljski nastop le lapsus, ki so ga prinesle težave z oblačili. Na današnji etapi je dokazal, da je na vzponih še kako močen in zatrl vse dvomljivce, ki so ga v nedeljo že odpisali.

Prejšnji članekLuka Mezgec podaljšal pogodbo z Mitchelton-Scottom
Naslednji članekGaudu do uspeha kariere, glavnina varčevala moči pred jutrišnjim peklom