Roglič tudi uradno številka ena, Slovenija izgubila eno mesto

Še zadnja letošnja posodobitev svetovne lestvice je zopet prinesla menjavo na vrhu. Pričakovano sta po le štirinajstih dneh mesti ponovno zamenjala Tadej Pogačar in Primož Roglič. Uspeh slednjega na Dirki po Španiji mu je še drugo leto zapored prinesel naziv najboljšega kolesarja na svetu.

Razlika na lestvici med slovenskima kolesarjema je bila pred dvema tednoma 25 točk v korist mlajšega in jasno je bilo, da se bo stanje po brisanju lanskih točk z Vuelte zopet spremenilo. Danes je mednarodna kolesarska zveza objavila novo lestvico, ki bo ostala nespremenjena vse do pričetka naslednje sezone.

Na njej močno vodi Primož Roglič, še vedno pa je njegov najbližji zasledovalec Tadej Pogačar. A razlika je občutna. Pogačar je namreč izgubil več kot 900 točk z lanske Vuelte, medtem ko je Roglič svoj lanski izkupiček letos še nadgradil.

Kisovčan ima pred rojakom 1182 prednosti, tretje uvrščeni Wout van Aert pa zaostaja še 355 točk več. Za predstavo, kako velika je prednost, naj povemo, da zmaga na Dirki po Španiji prinaša 850 točk, etapna zmaga pa 100 točk. Dirka po Franciji je vredna še nekoliko več. Skupni zmagovalec prejme 1000 točk, etapna zmaga pa je vredna 120 točk.

Lestvica posamičnega točkovanja. (vir: uci.com)

Najboljša ekipa je Jumbo-Visma

Tudi v ekipnem točkovanju je prišlo do sprememb. Na vrh je skočila Jumbo-Visma, ki bo prvič v zgodovini postala najboljša ekipa sezone. Z drugim mestom se bodo morali sprijazniti pri Deceuninck-Quick Stepu. Belgijci so bili zadnji dve leti brez konkurence, najverjetneje pa bi slavili tudi letos, če bi bilo na sporedu nekaj več enodnevnih dirk in etapnih dirk za šprinterje.

Tretje mesto na lestvici pripada UAE Emiratesom, ki za vodilnim dvojcem zaostajajo že več kot tisoč točk. Peterico zaključujeta Ineos Grenadiers in Sunweb, ki sta ob zadnji posodobitvi prav tako zamenjali mesti.

Lestvica ekipnega točkovanja. (vir: uci.com)

Slovenija zdrsnila z vrha

Do nedavnega je bil izjemen tudi pogled na točkovanje držav. Slovenija je v njem vodila pred svetovnimi kolesarskimi velesilami, med katere se je letos prebila tudi sama. V hrbet so ji gledali Francozi, Belgijci, Italijani in Nizozemci.

Po upoštevanju točk z Vuelte je pred našo državo skočila Francija. Galski petelini so zbrali 700 točk več kot Slovenci in 1000 več kot Belgijci. Slovenija leto zaključuje na drugem mestu, kar je pet mest višje kot lani.

Izguba prvega mesta gre predvsem na račun izbrisa Pogačarjevih točk, saj je Slovenija po zadnji posodobitvi lestvice izgubila 600 točk. Kljub temu smo lahko izredno ponosni na naše fante, ki so dokazali, da je Slovenija kolesarska dežela.

Lestvica točkovanja nacij. (vir: uci.com)
Prejšnji članekTratnik podaljšal z Bahrain McLarenom
Naslednji članekAlex Dowsett decembra po rekord vožnje na eno uro