Roglič proti Pogačarju – prvo dejanje

V Španiji se bosta na Dirki po Baskiji prvič v tej sezoni srečala naša asa. Tako Primož Roglič kot Tadej Pogačar bosta poveljevala svojemu moštvu in si skušala nabrati psihološko prednost pred nadaljnjimi boji, ki jih prinaša sezona.

Po dolgem čakanju bomo slovenski kolesarski navdušenci naposled le dočakali oba naša asa na štartu iste dirke. Prvo dejanje njunega boja bo letos gostila Dirka po Baskiji – šestdnevna preizkušnja, ki večino dni preživi v gorah.

Kolesarje prvi dan čaka 14-kilometrski razgiban kronometer, nato pa jih bo pot popeljala v gore. Vseh pet dni bo razgibanih, dvakrat se bo etapa končala na vrhu vzpona, naziv kraljevske etape pa bo pripadel trasi zadnjega dne, ko kolesarje čaka kar sedem kategoriziranih vzponov.

Pogačar letos še neporažen

Tadej Pogačar (UAE Emirates) se na špansko dirko podaja na krilih dveh skupnih zmag na etapnih dirkah. Ob uvodu v sezono je dobil »domačo« dirko UAE Tour, kjer si je privozil tudi etapno zmago, enak izkupiček pa je odnesel tudi s Tirreno-Adriatica. Edina dirka, na kateri letos ni slavil, je Strade Bianche, ki kot enodnevna klasika ne spada med njegova prioritetna področja.

V Združenih arabskih emiratih je bil Pogačar razred nad ostalimi tekmeci. Mnogi tekmeci so se nato tolažili, da je slovenski as tam moral zmagati, saj je šlo za domačo dirko moštva, in bil zato v vrhunski formi, medtem ko so ostali dirko vzeli bolj kot pripravo na nadaljevanje sezone.  

Tadej Pogačar je na Tirreno-Adriaticu potrdil vrhunsko formo na začetku sezone. (vir: twitter)

Na Tirreno-Adriaticu je nato dokazal, da zmaga v Združenih arabskih emiratih ni bila le posledica hitrejšega dvigovanja forme. Pogačar je bil v Italiji še močnejši kot v ZAE in dirko dobil z več kot minuto prednosti pred Woutom van Aertom (Jumbo-Visma).

V Španiji bo torej skušal nadaljevati niz nepremaganosti. Trasa mu odgovarja, tudi s posamičnimi kronometri ima letos že nekaj izkušenj, saj ga je vozil tako na UAE Touru in Tirreno-Adriaticu. Po dirki dveh morij si je Pogi vzel dobra dva tedna počitka, zato v Baskijo prihaja s svežimi močmi.

Roglič na začetku sezone omejil dneve dirkanja

Primož Roglič (Jumbo-Visma) je, podobno kot je nameraval lani, sezono začel nekoliko bolj rezervirano. Do sedaj je nastopil le na eni dirki – Pariz-Nica – kjer je nastopal zelo dobro, a sta mu padca v zadnji etapi odnesla skupno zmago.

Primož Roglič je na 7. etapi Pariz-Nice z vajeti spustil svoj “morilski nagon”. (vir: twitter)

Sezono bo znova v celoti posvetil naskakovanju zmage na Dirki po Franciji, zato s stopnjevanjem forme šele začenja. Aprila bo resneje začel nabirati tekmovalne dni, kjer se bo najprej pojavil na štartu Dirke po Baskiji, nato pa se posvetil enodnevnim klasikam, med drugim bo branil tudi zmago na Liege-Bastogne-Liege.

Roglič je na Pariz-Nici dokazal, da je tudi letos izjemno dobro pripravljen in bo na sleherni dirki lovil zmago. V primerjavi s preteklimi sezonami je sklenil, da letos ničesar ne bo prepuščal naključju in bo svoj »morilski instinkt« spustil z vajeti.

Slovenca bosta glavna favorita

Roglič in Pogačar sta si z nastopi v lanski in na začetku letošnje sezone priborila status favorita na vsaki dirki, na kateri nastopita. Nič drugače ne bo niti v Baskiji, kjer vsi pričakujemo njun boj za prvo mesto.

Konkurenca bo sicer močna, nastop so namreč potrdili nekateri kolesarji, ki so se v preteklosti z našima asoma že borili za najvišja mesta. Glavno nevarnost jima bodo predstavljali kolesarji Ineos Grenadiersov. V boj se podajajo Adam Yates, Richard Carapaz, Tao Geoghegan Hart in Laurens De Plus, ki bodo tudi dobro podprti.

Potem so tu še nekateri kolesarji, ki vselej lahko posežejo visoko. Maximilian Schachmann in Emanuel Buchmann bosta branila barve Bore-hansgrohe, Astana Premier-Tech bo stavila na Jakoba Fuglsanga, Movistar v ogenj pošilja Alejandra Valverdeja in Enrica Masa, Mikel Landa bo prvi mož Bahrain-Victoriousa, Hugh Carthy in Rigoberto Uran pa bosta zmago skušala prinesti EF Education-Nippu.

Prejšnji članekKasper Asgreen opravil z Van der Poelom in si privozil prvi spomenik v karieri
Naslednji članekDeseto obletnico prve zmage na Dirki po Flandriji je Van Vleutenova proslavila z novo zmago