Roglič predal rdečo majico, etapne zmage se veseli Soler

Marc Soler se veseli zmage na 5. etapi Dirke po Španiji. Španec je ves dan preživel v begu, nato pa odlično odmeril svoj napad in ugnal vse tekmece. Med ubežniki se uspeha veseli tudi Rudy Molard, ki je v skupnemu seštevku skočil na vrh in prevzel rdečo majico z ramen Primoža Rogliča.

Razgibana peta etapa je predstavljala prvo pravo priložnost za uspešen pobeg, zaradi česar so v začetnih kilometrih mnogi kolesarji želeli poskusiti svojo srečo. Naposled se je izoblikovala skupinica trinajstih kolesarjev, ki je dobila proste roke in si hitro privozila nekaj minut prednosti.

Med ubežniki je bil v najboljšem položaju Rudy Molard (Groupama-FDJ), ki je pred etapo za Primožem Rogličem (Jubmo-Visma) zaostajal nekaj manj kot minuto. V Nizozemskem taboru so ocenili, da je Francoz pravi kolesar za začasno oddajo rdeče majice, zato se z lovom niso trudili.

Prednost je pred zadnjim vzponom dneva znašala pet minut in jasno je bilo, da zmagovalca lahko iščemo znotraj ubežne skupine. Najprej se je z napadom opogumil Jake Stewart (Groupama-FDJ), ki je s tem pomagal tudi klubskemu kolegu Molardu. Ta je namreč lahko le sledil tempu skupinice in ni trošil moči z narekovanjem tempa.

Šestnajst kilometrov pred ciljem je iz zasledovalne skupine napadel Marc Soler (UAE Emirates). Na vzponu je bil precej močnejši od Stewarta, ki ga je kmalu ujel in le nekaj metrov kasneje tudi prehitel. Na vrh je Španec prišel s 15 sekundami prednosti in do cilja je sledil še dolg spust ter nekaj ravninskih kilometrov tik pred ciljno črto.

V ozadju so dolgo časa skušali organizirati lov, a nihče ni želel tekmecev pripeljati v ospredje ‘brezplačno’. Soler je tako ohranjal prednost in vedno bolj verjel, da mu lahko uspe.

V zadnjem kilometru se je njegova prednost stopila na le 5 sekund in videti je bilo, da mu bo zmanjkalo moči. A v ozadju so se nato začeli spogledovati in za trenutek nehali pedalirati, medtem ko je Soler pritiskal na vso moč.

Zasledovalcem se je taktiziranje maščevalo. Soler je izkoristil priborjeno priložnost in v cilj zapeljal štiri sekunde pred tekmeci. Po dveh letih se tako zopet veseli etapne zmage na Dirki po Španiji.

Glavnina s Primožem Rogličem je v cilj zapeljala pet minut za ubežniki. To je pomenilo, da je Slovenec uspešno predal rdečo majico, ki jo bo v nadaljevanju dirke skušal priboriti nazaj. A vsaj za nekaj dni si lahko njegova ekipa nekoliko odpočije.

Roglič je v skupnem seštevku padel na 5. mesto. Njegov zaostanek znaša 4:09.

Prejšnji članekPrimož Roglič ovrgel vse dvome in upravičil zaupanje ekipe
Naslednji članekKatapultirano kolo tik pred ciljno črto s kolesa spravilo dva kolesarja