Roglič po uspešnem zaključku še nekoliko bližje rdeči majici

Primož Roglič je bil v zaključku 15. etape Dirke po Španiji zopet močnejši od Remca Evenepoela. Odščipnil mu je novih 15 sekund in se tako še približal vodilnemu Belgijcu. Etapo je sicer osvojil Thymen Arensman.

Težko pričakovana etapa z zaključkom na Sierra Nevadi nas ni razočarala. Pričakovali smo napad Primoža Rogliča (Jumbo-Visma) in ga čakali precej dolgo. Slaba dva kilometra do cilja pa je le strl odpor Remca Evenepoela (Quick Step-Alpha Vinyl) in si privozil nekaj sekund prednosti.

Primož Roglič je z ekipo nadzoroval tempo na začetku vzpona in pod pritisk spravljal osamljenega Evenepoela. V glavnino sta se na pomoč vrnila celo dva člana Jumbo-Visme, ki sta sodelovala v begu.

A le nekaj kilometrov kasneje je nizozemska zasedba prikazala milo rečeno nenavaden napad. Z njim so sami sebe spravili v težek položaj, rezultat napada pa je bil osamljeni Roglič, saj so vsi ostali pomočniki odpadli.

Slovenec je nato sam narekoval tempo, a sredi vzpona zavil na stran in taktirko predal Evenepoelu. Za trenutek je že kazalo, da ima Roglič težave, a je nato v zavetrju brez težav sledil tempu Belgijca.

Dvojica je še v družbi Bena O’Connorja (AG2R Citroen) tako nadaljevala vse do zadnjih dveh kilometrov. Tam pa je Evenepoel le popustil in Roglič je začutil priložnost. Nekoliko močneje je pritisnil na pedala in do cilja skušal ustvariti čim večjo prednost.

V cilj je Roglič zapeljal na 5. mestu in do desetega Evenepoela naredil 15 sekund razlike. V skupnem seštevku se mu je tako približal na 1:34. V nadaljevanju dirke ga torej čaka še nekaj dela, a bo imel na voljo nekaj gorskih etap, kjer se da ustvariti razliko.

Se pa je Slovencu v skupnem seštevku danes približal Enric Mas (Movistar), ki je na vzponu napadel in imel na neki točki že 40 sekund prednosti. Ta se je naposled zmanjšala in Španec si je privozil le 21 sekund prednosti. V skupnem seštevku za Rogličem zaostaja 27 sekund.

Etapne zmage, svoje prve na Grand Tourih, se sicer veseli Thymen Arensman (DSM). Mladi Nizozemec, ki kaže ogromno potenciala, je ves dan sodeloval v begu, odločilno potezo pa storil na vzponu, kjer se je otresel vseh ubežnikov in prišel do uspeha kariere.

Prejšnji članekNova priložnost Primoža Rogliča za popoln preobrat
Naslednji članekKje in kdaj še lahko napade Primož Roglič?