Roglič napadel nekaj metrov prezgodaj, slavje mu je preprečil Alaphilippe

Primož Roglič je po sicer dokaj mirnem dnevu v zaključku Valonske puščice poskrbel za obilico akcijo. Z napadom na zadnjem vzponu je prvi poskusil srečo in si pripeljal udobno prednost, a nato so mu žal pošle moči in tik pred ciljno črto ga je uspel prehiteti Julian Alaphilippe.

Tako kot že vrsto let je tudi letos zaključni vzpon Mur de Huy razjasnil vprašanje o zmagovalcu. Številčna skupina je v strmino zagrizla skupaj, svoje moči pa je najbolje razporedil Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) in si privozil svojo tretjo zmago na Valonski puščici.

Drama se je sicer začela že pred samim štartom, ko so zaradi dveh pozitivnih testov na Covid-19 dirko morali izpustiti kolesarji UAE Emiratesov, na čelu z našim Tadejem Pogačarjem. Slovenci smo tako izgubili enega izmed adutov za visoko mesto in vsi upi so bili položeni v noge Primoža Rogliča (Jumbo-Visma).

Roglič je bil večino dneva skrit v karavani in le redko smo ga lahko videli na čelu glavnine. Veliko pogosteje je tam vozil Matej Mohorič (Bahrain-Victorioius), ki je danes vozil v službi Dylana Teunsa (Bahrain-Victorious). Podobno vlogo je opravljal tudi edini preostali Slovenec na dirki Jan Tratnik (Bahrain-Victorious).

Dobrih deset kilometrov pred ciljem je bila glavnina še vedno zelo številčna in ozke ceste v Valoniji so le s težavo sprejemale pretok kolesarjev. Ekipe favoritov so zato na predzadnjem vzponu dneva navile tempo in skušale zredčiti vodilno skupino. Eden zaslužnejših kolesarjev za to je bil Tim Wellens (Lotto Soudal), ki je z napadom od daleč več kot prepolovil skupino.

Zadnji vzpon je skupaj začelo okoli 40 kolesarjev. Favoriti so se postavili na čelo skupine in strmino premagovali z izrazi bolečine na obrazu. Jasno je bilo, da se bodo napadi začeli šele proti koncu vzpona, a vprašanje je bilo, kdo bo napadel prvi.

Srečo je poskusil Roglič, ki se je iz skupine izstrelil tristo metrov pred ciljem in si hitro nabral nekaj deset metrov prednosti. V lov za njim sta se podala Alaphilippe in Alejandro Valverde (Movistar), a izgledalo je, da je slovenski as danes pravilno odmeril svoj napad.

Slabih 100 metrov do cilja pa je Rogliču začelo zmanjkovati moči in Alaphilippe se mu je uspel prikrasti v zavetrje. Tik pred ciljno črto je nato obšel člana Jumbo-Visme in kot prvi zapeljal v cilj. Roglič se je moral zadovoljiti z drugim mestom, tretji pa je bil Valverde.

Bil sem odlično postavljen. Na Mur sem se uspel povzpeti v prvi vrsti in nato so noge naredile razliko. Vedel sem, da ne bo lahko z Rogličem in Valverdejem ob meni, a mi je uspelo,« je v cilju povedal Alaphilippe.

Dirko sta uspešno zaključila tudi Mohorič in Tratnik, ki sta v cilj prišla skupaj. Tratnik je bil 56., Mohorič pa mesto za njim.

Prejšnji članekAnna van der Breggen do sedme zaporedne zmage na Valonski puščici
Naslednji članekTežave Thibauta Pinota se nadaljujejo: »Še vedno čuti bolečine«