Roglič in Pogačar se nadejata sodelovanja na Touru

Oba najboljša slovenska kolesarja se bosta letos udeležila Dirke po Franciji. Za Rogliča bo to že tretji nastop, medtem ko bo Pogačar letos na francoski pentlji doživel debi. Čeprav bosta vozila za nasprotni ekipi in se vsak zase borila za najvišja mesta, upata, da si bosta lahko, podobno kot na lanski Vuelti, na kateri izmed etap tudi pomagala.

Stavnice ju uvrščajo v deseterico

Tadej Pogačar letošnje sezone ne bi mogel začeti bolje. Zmaga na dirki po Valencii in drugo mesto na UAE Touru sta pokazala, da lansko tretje mesto na Vuelti ni bil zgolj slučaj. Slovenec je v ekipi zasedel mesto glavnega moža in si priboril možnost nastopa na letošnjem Touru. Čeprav sam nerad napoveduje, kako visoko lahko poseže, pa celotni kolesarski svet priznava, da Pogačar velja za enega glavnih favoritov.

Stavnice fanta s Klanca pri Komendi uvrščajo na 8. mesto, pet mest višje pa »sedi« še drugi Slovenec, ki bo napadal skupno zmago v Franciji. Primoža Rogliča torej vidijo kot tretjega favorita za osvojitev Toura, več možnosti napovedujejo le dvema članoma Ineosa. Drugo mesto zaseda povratnik po poškodbi Chris Froome, glavni favorit pa naj bi bil aktualni zmagovalec Egan Bernal.

Pogačar ima letos na svojem računu že zmago na dirki po Valencii. vir: Twitter

Za spremembo od Pogačarja Roglič letos še ni dirkal, vsaj ne na cesti. Nekaj tekmovalnih kilometrov je nabral v virtualnem svetu, kjer se je vsakič znova izkazalo, da dotične dirke nimajo nikakršne povezave s pravimi dirkami na cesti. V kakšni formi je Roglič torej težko ocenjujemo, a glede na podatke treningov se nam za Kisovčana ni potrebno bati.

Dejstvo je tudi, da forma, ki so jo kolesarji kazali pred prekinitvijo sezone, ne pomeni nič več. Mnogi so že več kot dva meseca brez pravega treninga, na srečo pa sta Slovenca lahko v zadnjih tednih veliko trenirala zunaj, med tem ko so nekateri še vedno ujeti na trenažerjih.

V pričakovanju ponovnega dirkanja

Kolesarji in gledalci že nestrpno pričakujejo nadaljevanje sezone, ki je predvideno 1. avgusta. Nič drugače ni z našima kolesarjema, ki upata, da sprememb v urniku ne bo več in se bo dirkanje končno spet začelo.

»Super bi bilo. Vsi komaj čakamo, da se začne, saj smo zato tukaj. Po drugi strani pa je položaj zdaj vseeno boljši, saj se je vse skupaj začelo odvijati. Ponovno bi lahko ljudje spremljali še kaj drugega po televiziji, ne zgolj posnetkov preteklih dirk,« je Roglič povedal za STA.

Roglič je letos dirkal le na virtualnih dirkah. vir: Twitter

Na vprašanje, ali se mu zdi štart Toura konec avgusta pošten do vseh kolesarjev, glede na različne pogoje treniranja med prekinitvijo sezone, je 30-letnik odgovoril: »Bi bilo, zakaj pa ne. Če bi rekli, da je Tour konec junija, bi bilo seveda težko. Ker pa dirko načrtujejo konec avgusta, je več kot dovolj časa za pripravo vsakega kolesarja, ki si želi na dirki nastopiti. Če se bo položaj izboljševal tako pri nas kot drugje v Evropi, ne vidim razloga, da ne bi izpeljali dirke.«

Tudi Pogačar priznava, da nestrpno pričakuje dirkanje. »Čakamo na dirke, malo smo vsi skupaj že nervozni, da se začnejo,« je za Sportal povedal 21-letnik.

Računata na medsebojno pomoč

Čeprav oba računata na dober rezultat, pa resnejših napovedi ne želita dajati. Delno gre za zmanjševanja pritiska nase in na ekipo, delno je za to krivo vedenje, da se ti dirka lahko v trenutku postavi na glavo. A kot pravi Roglič ‘na koncu ni nikoli velikega filozofiranja’, zmaga tisti, ki je najmočnejši. Med tiste, na katere bo potrebno biti pozoren, Roglič uvršča tudi mlajšega kolega iz reprezentance.

»Zagotovo smo s Tadejem dobili res odličnega tekmovalca. Dokazal je, da lahko tekmuje za najvišja mesta. To ni več skrivnost in prepričan sem, da bo tako tudi na Touru,« je bil na račun Pogačarja poln hvale Roglič.

Oba glavna slovenska aduta si želita, da bi v Franciji ponovila pravljico, ki sta jo spisala lani v Španiji. Z medsebojnim sodelovanjem sta na 13. etapi Vuelte za seboj pustila vso konkurenco in Slovencem pričarala enega najlepših kolesarskih dni. Nekaj podobnega bi želela prikazati tudi letos. »S svoje strani upam, da si bova lahko čim bolj pomagala. Konec koncev nimamo veliko takih priložnosti za sodelovanje in morava jih izkoristiti,« je dejal Roglič, z njim pa se strinja tudi Pogačar: »Seveda, Slovenci moramo držati skupaj

Slovenska 13. etapa lanske Vuelte
Prejšnji članekFroome: »Zmaga na Giru je bila najlepša v mojem življenju«
Naslednji članekŠtart Toura v Italiji?