Roglič dvakrat padel in izgubil skupno zmago

Zadnja etapa dirke Pariz-Nica se je ponovno končala na zaključnem vzponu. Primož Roglič je imel udobno prednost pred zasledovalci, a sta mu načrte o skupni zmagi prečrtala dva padca.

Etapa se začne v mestu Le Plan Du Var, kolesarji pa so opravili tri kroge v skupni dolžini le 93 kilometrov. Vrhunec vsakega kroga je bil vzpon na Cote Duranus, vzpon druge kategorije v dolžini 3,9 kilometra. Po kratkem spustu z Cote Duranusa so kolesarji zavili še na vzpon do mesta Levens v dolžini 5,3 kilometra. Tam se je etapa tudi končala. Ko smo se vključili v prenos smo brž prejeli obupne novice. Primož Roglič je bil na tleh. Kisovčan je padel 72 kilometrov pred ciljem. Padel je na spustu iz Levensa, a je kmalu glavnino ujel nazaj. Po levi strani noge je bil precej ‘olupljen’, vendar večjih poškodb na prvi pogled ni bilo videti.

Roglič je izgubil nekaj kože. (vir: twitter)

25 kilometrov pred ciljem pa nov zastoj srca za navijače. Naenkrat je Primož lovil glavnino. Ostal je zadaj s skupinico šprinterjev, kot so Demare, Greipel in Bouhanni. Ob Rogliču sta bila pomočnika Bennett in Kruijswijk. Roglič naj bi spet padel, tudi tokrat na istem spustu, le krog kasneje. Kruijswijk je popustil, ko je Primoža pripeljal na dvajset sekund, takrat je bil zasavski orel na cesti sam skupaj z šprtinterjem Nacerjem Bouhannijem. Ekipe Rogličevih konkurentov so spredaj narekovale izjemno oster tempo. Primož sam zadaj ni imel nikakršnih možnosti, da bi glavnino ujel nazaj. Deset kilometrov do cilja je Roglič virtualno zaostajal že 50 sekund. V skupni razvrstitvi je bila sedaj bitka med Maximilianom Schachmannom (Bora Hansgrohe) in Alexandrom Vlasovom (Astana). Blizu sta bila tudi Tiesj Benoot (DSM) in Lucas Hamilton (BikeExchange). Proti cilju je bilo še nekaj poskusov napada, a vsi so bili neuspešni. V kar majhni skupini spredaj je bilo tudi nekaj dobrih šprinterjev. V zaključnem šprintu je bil najbolje postavljen Magnus Cort Nielsen (EF-Education Nippo), ki je za las prehitel Cristopha Laporta (Cofidis). Primož je čez zadnji vzpon trpel, izgubljal, a ni se vdal, saj je do ciljne črte poganjal kolikor je le mogel.

Maximilian Schachmann je zmagal drugo leto zapored. (vir: twitter)

Roglič je bil v cilju 38., zaostal je 3:08. V skupnem seštevku je član Jumbo-Visme zdrsnil na 15. mesto. Skupni zmagovalec dirke je postal max Schachmann. To mu je uspelo drugo leto zapored. Za devetnajst sekund je premagal drugouvrščenega Alexa Vlasova. Nekaj razloga za dobro voljo pa vseeno je. Primož je zmagal razvrstitev po točkah za najboljšega šprinterja. Zasavski orel bo sezono nadaljeval petega aprila na Dirki po Baskiji, kjer se bo letos prvič soočil z Tadejem Pogačarjem.

Končajmo z mislijo: Morda je Primož izgubil dirko proti soncu, a s svojo borbenostjo je definitivno osvojil naša srca in srca mnogih kolesarskih navijačev po svetu.

Prejšnji članekTadej Pogačar z vrhunsko vožnjo povečal skupno vodstvo, Van der Poel zmagal etapo
Naslednji članekWürtz Schmidt najmočnejši med ubežniki, Pogačar na pragu skupne zmage