Roglič bo na Vuelti nosil štartno številko 1

Organizatorji Dirke po Španiji so objavili okvirno štartno listo kolesarjev, ki se bodo v torek zbrali v Irunu, kjer se bo dirka začela. Kot zmagovalcu lanske izvedbe dirke je čast štartne številke 1 pripadla Primožu Rogliču.

Dvaindvajset ekip, v katerih bo skupaj 176 kolesarjev, se bo 20. oktobra podalo na nekoliko skrajšano izvedbo Dirke po Španiji. Ta se bo začela ob špansko-francoski meji na severu Iberskega polotoka v mestecu Irun, po osemnajstih etapah pa zaključila v španski prestolnici Madrid.

Jumbo-Visma z dvema kapetanoma

Nizozemsko moštvo Jumbo-Visma bo branilo lansko zmago, ki jo je privozil Primož Roglič. Slovenski as se v Španijo podaja kot eden izmed dveh kapetanov moštva, ob njem bo ekipo vodil še Tom Dumoulin. Nizozemec naj bi imel prvotno nekoliko večjo podporo ekipe, a ob spremembi razmerja moči bi vlogo prvega moža na cesti lahko prevzel Roglič.

Aktualni zmagovalec dirke si na hrbet ponavadi pripne številko 1 in tudi letos bo tako. Uradna stran Vuelte je potrdila, da čast najnižje številke pripada Rogliču.

Roglič in Dumoulin bosta imela ob sebi močno ekipo. Poleg omenjene dvojice bodo na štartu še nekateri člani moštva, ki so letos nastopili že na Dirki po Franciji. To bodo George Bennett, Robert Gesink in Sepp Kuss, ostala mesta pa bodo zapolnili Lennard Hofstede, Paul Mertens in Jonas Vingegaard.

V vrstah Bahrain-McLarena dva Slovenca

Slovenci bomo imeli na dirki tri predstavnike. Poleg Rogliča bosta barve Bahrain-McLarena branila Grega Bole in Matej Mohorič. Po besedah direktorja moštva Roda Ellingwortha naj bi bil Mohorič v Španiji eden ključnih mož ekipe. Ob sebi bo imel še Wouta Poelsa in Dylana Teunsa, s katerima si bo delil preostale pomočnike.

Mohorič bo eden izmed treh vodij moštva. vir: twitter

Grega Bole bo na dirki nastopal v vlogi pomočnika omenjeni trojici. Pri svojih 35. letih ima za seboj že deset nastopov na tritedenskih dirkah, dva tudi s španskega kroga. Njegove izkušnje bodo zagotovo nepogrešljive v sicer zelo mladi zasedbi moštva.

Skupno zmago bodo napadali znanci s Toura

Letošnje oblikovanje tekmovalnega koledarja je kolesarjem omogočilo, da poleg nastopa na Dirki po Franciji, nastopijo še na Vuelti. Tako bomo v Španiji videli številne kolesarje, ki so nastopili v Franciji, a tam svoje vožnje podredili sotekmovalcu. Mnogi kolesarji si bodo v Španiji tudi celili rane, ki jih je pustila francoska pentlja.

Thibaut Pinot je Dirko po Franciji prevozil do konca, a njegove sanje o zmagi so se začele rušiti že prvi dan. Številni padci in slaba forma sta Francoza zopet pustili praznih rok, zato bo na Vuelti skušal popraviti vtis in priti do svoje prve zmage na Grand Touru.

Eno večjih presenečenj Toura je bil zagotovo Guillaume Martin. Francoz pred dirko ni bil omenjan v pogovorih o favoritih za visoka mesta, a 27-letnik je z dobrimi predstavami prišel do 11. mesta v skupnem seštevku. To bo skušal v Španiji še nadgraditi in ob nekoliko manj močni konkurenci kot na Touru bi mu to lahko uspelo.

Močno bo tudi moštvo EF Pro Cycling, ki bo računalo na dobro uvrstitev Hugha Cartyja, Daniela Martineza in Michaela Woodsa. Kdo bo kapetan zaenkrat javnosti še ni znano, verjetno pa bo odločitev padla med slednjima.

Ineos bo v Španiji reševal letošnjo sezono. Po neuspehu na Touru in odstopu Thomasa na Giru, je Vuelta zadnja priložnost za zmago na tritedenski dirki. To bosta lovila Chris Froome in Richard Carapaz. Vloga kapetana naj bi pripadla prvemu, a glede na že potrjen odhod iz ekipe, se lahko zgodi, da bodo v moštvu svojo pomoč v večji meri namenili Carapazu.

Vselej ambiciozno je na Vuelti tudi domače moštvo Movistar, ki bo na dirko poslalo vse moči, ki jih premorejo. Taktiko treh kapetanov bodo letos izpeljali z Alejandrom Valverdejem, Enricom Masom in Marcom Solerjem.

Visoko bodo v skupnem seštevku skušali poseči še Esteban Chaves in Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), Dan Martin (Israel Start-Up Nation) ter Davide Formolo in David De la Cruz (UAE Emirates).

Prejšnji članekQuintana zaključuje sezono in odhaja na operacijo kolena
Naslednji članekJhonatan Narvaez Ineosu privozil tretjo etapno zmago