Richie Porte: »Zagotovo je to zadnji Tour, ki sem ga odpeljal«

Richie Porte je leta 2020 prišel do svojih prvih stopničk na Dirki po Franciji. Po sezoni se je preselil k Ineos Grenadiersem in že predčasno napovedal, da na Touru ne bo več vozil na skupno razvrstitev. Letos je držal obljubo in spoznal, da je s francosko pentljo opravil za vedno.

Pri 36 letih ima Richie Porte za seboj že enajst nastopov na najprestižnejši kolesarski dirki. Po številnih težavah, ki jih je tam imel v preteklosti, je z lanskim tretjim mestom doživel svojo odrešitev.

Letos je na dirko prišel z drugačno vlogo, bil je šele tretji mož ekipe, ki se je moral podrejati ostalim. Delo, ki mu je bilo namenjeno, ga ni motilo, saj prinaša določene olajševalne okoliščine v primerjavi z vlogo kapetana.

»Če primerjam z lanskim letom, ko sem vozil na skupno razvrstitev, je bilo letos povsem drugače. Brez vsakodnevnega stresa in pritiska. Bilo je lepo. Če te niso potrebovali, si se lahko izmaknil kaosu skupinskih zaključkov ali delo opravil predhodno na vzponih in v zaključku zaostal,« je po dirki povedal Porte.

Avstralcu se po koncu sezone izteče pogodba in trenutno še ni znano, kje bo nadaljeval kariero. A sam je že napovedal, da ne glede na to, s kom bo podpisal pogodbo, je z nastopi na Dirki po Franciji že zaključil.

»Zagotovo je to zadnji Tour, ki sem ga odpeljal,« je priznal Avstralec, ki treh od enajstih dirk ni dokončal. »Mislim, da sem z lansko uvrstitvijo na stopničke odkljukal še zadnje polje. Ne postajam nič mlajši in dirka je vse bolj nora, zato se mi zdi, da je čas, da končam svojo Tour kariero. Bilo je lepo, a prišel je čas.«

Porte je letos zasedel 38. mesto, ob tem pa Richardu Carapazu pomagal do končnega tretjega mesta. Oba kolesarja si bosta že kmalu stala nasproti, saj ju čaka olimpijska preizkušnja. Richie Porte bo glavni mož avstralske četverice, medtem ko bo imel Carapaz v ekvadorski reprezentanci ob sebi le enega pomočnika.

V Tokiu bo skušal presenetiti in se zavihteti na oder za zmagovalce. (vir: twitter)

Za Porta bodo to druge olimpijske igre v karieri. Prvič je nastopil pred petimi leti v Riu, a na Brazilijo prav lepih spominov nima. Tedaj je namreč nastop končal v bolnišnici, saj se je zapletel v padec, ki ga je izključil z dirke.

Letos upa na boljšo izkušnjo. Cestna dirka mu odgovarja, skoraj 5000 višinskih metrov ga uvršča v širši krog favoritov. Medaljo bo napadal tudi na kronometru, a tam bo glavni avstralski adut Rohan Dennis.

»Zdi se, da je minila že cela večnost,« je o zadnji olimpijadi spregovoril Porte. »Ni bila najlepša olimpijska izkušnja, saj sem končal v bolnišnici v Riu, zato bi bilo lepo, če bi kljub čudni olimpijadi za vse, letos doživel lepšo olimpijsko izkušnjo.«

»Vedno je lepo zastopati državo. Nad tem sem vedno navdušen in zagotovo sem zelo motiviran.«

Prejšnji članek‘El Tractor’ še vsaj dve leti ostaja član Deceuninck-Quick Stepa
Naslednji članekSlovenci v zgodnjih jutranjih urah v boj za olimpijsko medaljo