Richard Carapaz po dirki Liege-Bastogne-Liege diskvalificiran zaradi uporabe “supertucka”

Richard Carapaz je bil v zaključku klasike Liege-Bastogne-Liege eden najbolj aktivnih kolesarjev. Poskusil je z nevarnim napadom od daleč, a bil naposled ujet. A tudi, če bi si z njim privozil zmago, bi mu bila ta odvzeta. Po dirki je bil namreč diskvalificiran.

»Navada je železna srajca« bi lahko opisali razloge za nekaj zadnjih diskvalifikacij z dirk. Mednje spada tudi Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ki je včeraj ob spustu v zaključnih kilometrih dirke sedel na zgornjo cev kolesa in tako prekršil pravilo.

Ekvadorec se je kljub kršitvi uspešno pripeljal do ciljne črte in poskrbel, da se je dirka razživela. A po koncu dirke mu je bilo siceršnje 29. mesto odvzeto in ostal je brez uradne uvrstitve.

Član Ineos Grenadiersov ni prvi, ki si je prislužil diskvalifikacijo zaradi uporabe prepovedanega položaja. Pred časom sta bila z dirke izločena že Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) in Alexander Richardson (Alpecin-Fenix). Zaradi meta plastenke mlademu navijaču pa je bil z Dirke po Flandriji izločen tudi Michael Schär (AG2R Citroen).

Carapaz je na začetku letošnje sezone v zelo dobri formi. Spomladanskih klasik se udeležuje sploh prvič v karieri, a na njih dirka dobro. Na Valonski puščici si je privozil celo deveto mesto, kar je njegova letošnja najboljša uvrstitev na enodnevni dirki.

Na klasike se je 27-letnik podajal povsem brez pritiska, saj ni zavezan k osvojitvi visokih mest. V ekipi je bilo vse podrejeno Tomu Pidcock (Ineos Grenadiers) oziroma Adamu Yatesu (Ineos Grenadiers), Carapaz pa je dobil proste roke in priložnost dobro izkoristil.

Prejšnji članekTadej Pogačar s pravočasno odmerjenim šprintom prišel do prve spomeniške zmage
Naslednji članekPrimož Roglič: “Na začetku je šlo prepočasi, na koncu pa prehitro«