Richard Carapaz izgubil pomembnega pomočnika

Včerajšnja brutalna etapa z dvojnim prečkanjem Mont Ventouxa je terjala svoj davek. Luke Rowe, eden pomembnejših in izkušenejših pomočnikov Richarda Carapaza, je že zgodaj zašel v težave in v cilju zamudil časovno zaporo.

Ineos Grenadiers so na 11. etapi Dirke po Franciji ves dan nadzorovali dogajanje na cesti. Želeli so si poslati kolesarja v beg in tako loviti etapno zmago, hkrati pa Richarda Carapaza pripeljati višje v skupnem seštevku.

Izbrani mož za lov na etapo je bil Luke Rowe, a za Valižana bi težko izbrali slabši dan. V uvodnih kilometrih se je trudil, a zamudil vstop v beg, zato se je njegova vloga spremenila in zaupano mu je bilo vodenje glavnine. Svojo nalogo je opravljal dobro, nato pa se je na vzponu na Liguiere zaletel v »zid«.

Valižan je polzel po skupini nazaj in jo kmalu tudi izpustil. V kako hudo krizo je zapadel, govori tudi dejstvo, da ni mogel držati tempa šprinterjev, ki se navadno vozijo v zadnji skupini na cesti. Rowe je tako večino dneva preživel sam in se boril s časom, a naposled bitko izgubil.

»To je konec Toura zame. Žal sem zamudil časovno zaporo na 11. etapi. Sedel bom v avtomobil in se odpravil na letališče ter odšel domov. To je brutalen šport in včasih je realnost taka,« je v ekipni izjavi povedal Luke Rowe.

»Imeli smo dober začetek, v katerem je bilo veliko napadov. V začetku dneva sem se počutil dobro, tudi, ko so drugi napadali. Načrt je bil tak, da že na začetku navijemo tempo, to je bilo za nas prvič na tej dirki. Skušali smo osvojiti etapo ali pa se pomakniti višje v skupnem seštevku,« je pojasnil 31-letnik.

»Ni nam uspelo dobiti etape, a Billy [Carapaz] je pridobil mesta. Voziti smo začeli, kot že milijonkrat prej. Počutil sem se dobro, a ko smo prišli na pobočje uvodnih klancev, je bilo, kot bi se zaletel v zid. Zameglilo se mi je pred očmi in fantje, katere navadno na vzponih prehitim brez težav, so me puščali zadaj. Bilo je še 100 kilometrov do cilja in bil sem sam. Nikoli nisem izgubil upanja, da lahko ujamem časovno zaporo, a zgrešil sem jo za pet minut.«

Rowe je jasno razočaran, da mora dirko zapustiti na tak način, a je pomirjen, da ekipo pušča v dobrem položaju. Carapaz, ki trenutno zaseda četrto mesto in je le sekundo oddaljen od stopničk, ima ob sebi še šest pomočnikov, kar mu omogoča dobro varovanje.

»Prvič v karieri se mi je zgodilo, da sem zamudil časovno zaporo. In to na kakšni dirki. Težko bo pustiti ekipo in sedem fantov za seboj. Puščam jih v dobrem položaju, saj smo se premaknili na četrto mesto in Toura še zdaleč ni konec

Rowe je bil edini kolesar, ki ga je zaprla časovna omejitev. Soren Kragh Andersen, ki je končal tik pred njim, jo je ujel za vsega tri sekunde. A že pred prihodom v cilj je s kolesa sestopilo veliko kolesarjev, včerajšnja etapa je poleg Rowa izločila še sedem tekmovalcev.

Prejšnji članekMark Cavendish se je med dirko poklonil Tomu Simpsonu
Naslednji članekTadej Pogačar: »Malce sem popustil in skušal sem najti svoj ritem«