Richard Carapaz dokazal, da je velik športnik

Richard Carapaz je dan pred koncem Dirke po Italiji povsem odpovedal in izgubil rožnato majico. Dan kasneje je bil lov nanjo prevelik zalogaj in sprijazniti se je moral z drugim mesto. V ciljni areni pa je kljub temu dogajanje spremljal z nasmeškom in iskreno čestital zmagovalcu Jaiu Hindleyju.

Športniki poraze sprejemajo različno. Nekateri se nemudoma umaknejo pred očmi javnosti, spet drugi jezno gledajo v svet, na srečo pa obstajajo tudi takšni, ki tekmecu priznajo premoč in mu iskreno sežejo v roko.

Richard Carapaz zagotovo sodi v slednjo kategorijo. Po težkem porazu na 20. etapi Dirke po Italiji, ki se je izkazala za odločilno, dan kasneje po koncu preizkušnje ni skrival nasmeška na obrazu. Mnogim se je morda zdelo čudno spremljati nasmejanega “prvega poraženca”, a prav to je tisto, zaradi česar so veliki šampioni tako veliki.

Največji športniki tudi v težkih trenutkih znajo ohraniti dvignjeno glavo in priznati poraz. Saj se še spomnite, kako je Primož Roglič po najhujšem porazu v karieri objel Tadeja Pogačarja in mu čestital za zmago na Dirki po Franciji. In če Rogliču vsi priznavajo, da je velik športnik, je čas, da to priznamo tudi Richardu Carapazu.

Iskreno je čestital boljšemu tekmecu. (vir: twitter)

Ekvadorec je v cilju čestital Jaiu Hindleyju in ostal na prizorišču. Nasmejan je stopil pred kamere in podal številne izjave, v katerih se je odražala sreča izjemnega Južnoameričana.

Nisem žalosten. Če sem iskren, sem celo zelo vesel,” je povedal Carapaz. “Skozi leta profesionalizma sem dokazal, da lahko tekmujem na najvišjem nivoju in letos ni bilo nič drugače. Sam sem zelo, zelo veseli, saj sem osvojil odlično drugo mesto na Dirki po Italiji.”

Zmaga lahko le en kolesar in moram se sprijazniti z drugim mestom. Dokler bom tekmoval, bom poskušal zmagovati. Najpomembneje je, da sem na rojstni dan počel to, kar ljubim,” je povedal član Ineos Grenadiersov, ki je prav zadnji dan dirke dopolnil 29 let.”

Carapaz ne bo obžaloval zamujene priložnosti, pač pa bo izkušnje skušal uporabiti v prihodnje. Že takoj po koncu dirke je naredil krajšo analizo, kje bi lahko pridobil čas in na katerih področjih se mora izboljšati pred naslednjimi dirkami.

Letos ima v načrtu še Dirko po Španiji, medtem ko bo Dirko po Franciji izpustil. V Španiji ga čaka oster boj za zmago, saj sta svoj nastop tam napovedala tudi Roglič in Pogačar, ki bosta zagotovo glavna tekmeca Ekvadorca.

Prejšnji članekJai Hindley je zmagovalec Dirke po Italiji!
Naslednji članekKaravana Dirke po Španiji preko nogometnega igrišča kar med tekmo?