Remco Evenepoel strl srce Robertu Gesinku in še povečal prednost v skupnem seštevku

Remco Evenepoel je le še korak oddaljen od prve skupne zmage na tritedenski dirki. Osemnajsto etapo je opravil z odliko. Na zaključnem vzponu je bil najmočnejši, kar je dokazal tudi v šprintu trojice za etapno zmago, ki ga je prepričljivo dobil.

Osemnajsta etapa Dirke po Španiji je z dramo postregla, še preden smo se s kamerami vključili na dirko. V padcu se je huje poškodoval nosilec pikčaste majice Jay Vine (Alpecin-Deceuninck), ki je moral odstopiti. To je po koncu dneva oblekel Richard Carapaz (Ineos Grenadiers).

Ko so se kamere le prižgale, smo lahko videli izjemno etapo. Velik beg, ki se je ustvaril po hudem boju, ni pridobil velike prednosti in vse do zadnjega so kolesarji trepetali, ali jim bo uspelo. Skupina se je v zaključku povsem razbila in v ospredju je v zadnjih kilometrih ostal le Robert Gesink (Jumbo-Visma).

Nizozemec je izkoristil proste roke, ki mu jih je ekipa namenila po odstopu Primoža Rogliča. A prednost je bila ves čas merjena le v sekundah in vse vajeti je v svojih rokah držala skupina favoritov.

Remco Evenepoel (Quick Step-Alpha Vinyl) je bil mnogokrat napaden, a na vsako pospeševanje je odgovarjal brez težav. Zelo resno je z napadom od daleč poskusil Joao Almeida (UAE Emirates), a tudi Portugalec je bil kasneje ujet.

Na zadnjem klancu je bil najaktivnejši Enric Mas (Movistar), ki pa se ni uspel znebiti Belgijca. Nekajkrat je nato pospešil tudi Evenepoel sam, a prav vsako pospeševanje v zasledovalni skupini se je hitro končalo.

Prednost Gesinka je tako dolgo časa stagnirala pri 20 sekundah. Kilometer do cilja je še vedno presegala 20 sekund, a jasno je bilo, da če se v ozadju odločijo napasti, bo Nizozemec težko zdržal do cilja.

Sedemsto metrov do cilja se je zgodilo prav to. Mas je silovito pospešil, v njegovem zavetrju pa je bil nemudoma Evenepoel. Tokrat pospeševanja nista prekinila, pač pa se v nekaj sto metrih preselila do izmučenega Gesinka, ki prave možnosti v šprintu ni imel.

V zadnjih metrih je bil pričakovano najmočnejši Evenepoel. S šprintom je obšel najprej Masa, nato pa še Gesinka in z nekaj metri prednosti prišel v cilj. Dve sekundi kasneje sta etapo končala še Mas in Gesink.

Evenepoel je z današnjo predstavo potrdil status najmočnejšega kolesarja na dirki. Njegova končna zmaga se zdi že skoraj zagotovljena, prepreči mu jo lahko le še padec, zaradi katerega bi moral odstopiti. Prednost v skupnem seštevku pred Masom sedaj znaša že 2:07.

Prejšnji članekPsihološki udarec hujši od fizičnih bolečin
Naslednji članekPo smrti kraljice Elizabete II. predčasno končana Dirka po Britaniji