Remco Evenepoel se počasi vrača na kolo, sprva le v virtualnem svetu

Poškodba medenice je Remca Evenepoela s kolesa držala večji del pretekle sezone. Belgijec se sedaj počasi vrača k treningom, a sprva le preko aplikacije Zwift, saj trening zunaj po besedah trenerja še nima smisla.

Skoraj pol leta po padcu z mostu na Dirki po Lombardiji so zdravniki Remcu Evenepoelu prižgali zeleno luč za nemoteno treniranje. Belgijec, ki se je treninga lotil že konec pretekle sezone, a ga nato zaradi bolečin opustil, se je tokrat povratka na kolo lotil bolj previdno.

Po prvih treningih konec preteklega leta je Evenepoel zaradi bolečin odšel na ponoven pregled, ki je razkril, da je medenica še vedno poškodovana. Zopet je razjahal kolo in skušal poškodbo odpraviti s fizioterapijo.

V teh dneh je 21-letnik ponovno začel z lažjimi treningi. Te v celoti opravi na platformi Zwift, saj trenutno še ne zmore daljših voženj, ki bi osmišljale treninge zunaj.

Vsakodnevno opravi dve krajši vožnji na različnih relativno ravninskih trasah. Dolžina posameznega treninga variira med 18 in 35 kilometri, tako da na kolesu preživi dobre pol ure naenkrat. Podatki moči razkrivajo, da gre za zelo zmerno vožnjo, saj v povprečju vozi z močjo med 100 in 200 vati, najmočneje pa je na enem izmed treningov poganjal s 350 vati.

Evenepoel redno kolesari na platformi Zwift, a le okoli pol ure naenkrat.

Primarni cilj Evenepoela ni grajenje forme, pač pa navajanje medenice na položaj in obremenitve, ki jih prinaša kolesarjenje. To je v izjavi za belgijski časnik pojasnil trener ekipe Deceuninck-Quick Step Koen Pilgrim: »Gradimo počasi, saj kolesarjenje predstavlja ponavljajoče se gibe medenice, zato je priporočeno začeti z nizko frekvenco pedaliranja.«

»V primerjavi z zlomom ključnice ali zapestja je zlom medenice edinstvena poškodba, ki se ne pojavlja pogosto. Zahteva podrobno spremljanje ob ponovnem dvigu pripravljenosti.«

»Prvi dan je Remco na kolesu sedel dvakrat po približno pol ure, skupaj eno uro in 15 minut. Načrt imamo, da v prvem tednu na valjih kolesari uro in pol na dan v več delih. Po posvetu z zdravnikom in glede na počutje Remca, bomo nato trajanje podaljševali korak po korak

»Namen je, da lahko Remco v treh tednih na valjih trenira več ur dnevno. Šele tedaj, ko bo zmožen opraviti tri do štiri ure na dan postane smiselno zapustiti dom in kolesariti zunaj. Trenutno ima to zelo malo smisla,« je še dodal Pilgrim.

Remco Evenepoel ima zaenkrat še zelo skop koledar dirk, saj še ni jasno, kdaj se bo nanje lahko vrnil. Glavni cilj Belgijca je debi na Grand Touru, za katerega si je letos izbral Dirko po Italiji. Ta se bo začela 8. maja in Evenepoel bo skušal do takrat poškodbo v celoti sanirati. Mladenič slovi kot izjemno tekmovalen kolesar in zagotovo lahko pričakujemo, da ob morebitnem nastopu na Giru v Italijo ne bo prišel le nabirat tekmovalnih kilometrov, pač pa bo napadal skupno zmago.

Prejšnji članekNairo Quintana ostaja brez nastopa na Dirki po Italiji
Naslednji članekIzjemni Ballerini dokazal sposobnosti ob šprintu navkreber