Remco Evenepoel potrdil končno zmago; Carapaz še do tretje etapne zmage

S šestim mestom na 20. etapi Dirke po Španiji je Remco Evenepoel potrdil končno zmago. V cilj je prišel 15 sekund za zmagovalcem etape Richardom Carapazom in dve sekundi za Enricom Masom. To je pomenilo, da je zadržal rdečo majico, ki jo bo jutri slavnostno pripeljal do cilja v Madridu.

Remco Evenepoel (QuickStep-Alpha Vinyl) se veseli največjega uspeha v karieri. Potem ko je dolgo časa obljubljal, da bo postal eden najboljših kolesarjev za tritedenske dirke, je z zmago na Dirki po Španiji končno vstopil v krog zmagovalcev Grand Toura.

Do prestižne zmage je prišel že v svojem drugem poskusu. Po lanskih težavah in odstopu z Dirke po Italiji je tokrat v Španiji deloval precej bolj suveren. V prvi polovici dirke je bil z naskokom najmočnejši kolesar, v drugem delu pa imel nekaj slabših dni, a je z vztrajnostjo zadrževal prednost in ohranil rdečo majico.

Tudi v 20. etapi je dokazal, da je dovolj močen in brez težav zadržal prvo mesto v skupnem seštevku. Pričakovano je bil na zadnjem vzponu napaden s strani Enrica Masa (Movistar), a Španec resne razlike ni uspel ustvariti. Na cilju se je veselil petega mesta, a le dveh sekund prednosti pred Evenepoelom, kar je bilo mnogo premalo, da bi sploh ogrozil Belgijca.

“Nisem veliko spal in zjutraj sem bil precej živčen, a me dirko sem se počutil bolje in se sprostil. Vedel sem, da moram le slediti tekmecem in vse je šlo po načrtih, kot smo si želeli.”

Evenepoel mora jutri le še mirno preživeti kratko ravninsko etapo v Madridu, kjer pa napadov ne gre pričakovati. Etapa je namreč namenjena proslavljanju zmage, v zaključku pa se bodo za zmago udarili šprinterji.

“To je največja zmaga v moji karieri, največji trenutek karieri in počutim se neverjetno. Zmaga je namenjena mojima staršema, moji zaročenki in mojim sotekmovalcem. Gre za rezultat mnogih tednov in mesecev trdega dela, odrekanja in vere vase.”

Etapo je sicer znova zaznamoval tudi Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). V prvem delu etape je imel nekaj težav pri branjenju pikčaste majice, saj se je v njegovo prednost zajedal Robert Stannard (BikeExchange-Jayco). Ekvadorec je nato položaj spravil pod nadzor in v nadaljevanju pokazal, zakaj si zasluži pikčaso majico.

Carapaz je na zadnjem vzponu nato prikazal zanimiv boj z Sergiom Higuito (Bora-hansgorhe),ki je popustil kot zadnji izmed ubežnikov okoli Ekvadorca. Kolumbijec se je dolgo časa dobro držal, a tik pred vrhom zadnjega vzpona ga je Carapaz le strl.

Zadnjih sedem kilometrov je bilo ravninskih, a 29-letnik je zdržal v ospredju. Sicer so se mu bližali kolesarji iz skupine favoritov, a 29-letnik je imel dovolj veliko prednost, da je lahko v cilj prišel precej mirno z osmimi sekundami prednosti pred Thymenom Arensmanom (DSM).

Carapaz je tako prišel do svoje že tretje etapne zmage na dirki, hkrati pa tudi potrdil osvojitev pikčaste majice.

Prejšnji članekFred Wright in Bahrain Victorious odgovorila na obtožbe Jumbo-Visme
Naslednji članekZadnji dan Vuelte namenjen šprinterjem in proslavi rdeče majice