Remco Evenepoel po padcu zapušča Dirko po Italiji

Tretji teden dirkanja na Dirki po Italiji se ni odvil po željah mladega Belgijca. Remco Evenepoel si je na ponedeljkovi etapi privozil 24 minut zaostanka, včeraj pa na spustu grdo padel. Etapo je sicer dokončal, a so po zdravniških pregledih v moštvu sklenili, da je bolje končati dirko.

Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step) je na Dirko po Italiji prišel kot eden glavnih favoritov za končno zmago, a nihče ni prav dobro vedel, kako dobro je pripravljen. Kar osem mesecev namreč ni dirkal, saj je okreval po poškodbi, hkrati pa je bila to njegova prva tritedenska dirka, zato ni bilo jasno, kako se bo njegovo telo odzvalo po več kot osmih dneh dirkanja, kolikor je v karieri dirkal najdlje.

Prve znake utrujenosti je pokazal že na makadamu v 11. etapi, nato je v težave zašel še na Zoncolanu in dokončno popustil na ponedeljkovi kraljevski etapi do Cortine d’Ampezzo. V vsem tem času si je nabral pol ure zaostanka za rožnato majico in jasno je bilo, da je sanj o visoki uvrstitvi konec.

Tudi včerajšnja etapa mu ni bila naklonjena. Prvič je popustil že na začetku predzadnjega vzpona San Valentino, a je nato nadaljeval v svojem tempu in se uspel priključiti skupini okoli rožnate majice.

Nove težave pa so nato nastopile na spustu. Kolesar na čelu skupine je povsem napačno ocenil enega izmed desnih zavojev in se je zaradi močnega zaviranja znašel na tleh. Sledil je domino efekt in kolesarji so se nakopičili eden preko drugega. Evenepoel, ki je bil na repu skupine, se je uspel izogniti kolesarjem na tleh, a je zaradi spremembe linije priletel v kovinsko ograjo, po kateri je nekaj časa drsel, preden se je zvrnil nazaj na cesto.

Padec je za Evenepoela zagotovo priklical nekaj slabih spominov, saj se je na zelo podoben način poškodoval na Dirki po Lombardiji. Tudi tam je napačno ocenil enega izmed ovinkov, s kolesom zadel ogrado in zgrmel z mostu.

Evenepoela so ob cesti takoj oskrbeli zdravniki in Belgijec se je lahko vrnil na kolo. Z bolečinami je nadaljeval zadnjih 25 kilometrov etape, v katerih ga je čakal še zadnji, izjemno strm vzpon prve kategorije. Po padcu je nadaljeval v svojem tempu in v družbi že prej odpadlih pomočnikov ciljno črto prečkal več kot 36 minut za zmagovalcem Danom Martinom (Israel Start-Up Nation).

»Seveda sem razočaran, da predčasno zapuščam dirko in moj prvi Grand Tour, a bila je lepa izkušnja in upam, da se nekoč vrnem. Svojim sotekmovalcem pri Deceunink-Quick Stepu želim vse najboljše,« je na družbenih omrežjih zapisal 21-letnik.

Mladi Belgijec bo imel novo priložnost za naskakovanje zmage na tritedenski dirki že v zaključku letošnje sezone. Podal se bo namreč na Dirko po Španiji, kjer bo ponovno poveljeval ekipi. Za zdaj sicer kaže, da si bo vlogo kapetana vnovič delil z Joaom Almeida, a glede na stanje v ekipi, se to še lahko spremeni.

Prejšnji članekBernal prvič pokazal znake slabosti, Martin dopolnil trojček etapnih zmag na Grand Tourih
Naslednji članekNizozemska bo leta 2022 gostila štart Dirke po Španiji