Remco Evenepoel po odločitvi sodnikov obdržal rdečo majico

Šestnajsta etapa je bila na papirju najmanj zanimiva v zadnjem tednu, a prav lahko se zgodi, da bo naposled obveljala za najbolj dramatično.

Primož Roglič je poskrbel, da je 16. etapa dobila scenarij hollywoodskih dram. Po izjemnem napadu tri kilometre do cilja si je v družbi četverice privozil prednost pred glavnino in vse je kazalo, da se bo močno približal rdeči majici.

Nato pa se je zgodil nepričakovan hud padec tik pred ciljno črto in ves trud je bil zaman. Roglič je hudo udaril v tla in v cilj prišel precej poškodovan. Posebej udarjeno je bilo koleno, tudi roka pa je precej krvavela.

A kot da to ne bi bilo dovolj drame za en dan, je zanjo še dodatno poskrbel Remco Evenepoel. Belgijec se je namreč na vzponu v zadnjih treh kilometrih znašel na začelju glavnine in se le nekaj trenutkov kasneje ustavil ob robu cestišča. Iskal je namreč zamenjavo kolesa, saj naj bi imel predrto zračnico.

Družbena omrežja so po intervjuju Belgijca v cilju, kjer je razkril, da je imel predrto zračnico, milo rečeno eksplodirala. Mnogi so poudarjali, da na posnetku ni bilo videti nikakršnih težav z zadnjo gumo in da gre za prevaro nosilca rdeče majice.

Kot določajo pravila se kolesarju, ki v zadnjih treh kilometrih pade ali doživi tehnično okvaro, pripiše čas skupine, v kateri je vozil v času nesreče. Evenepoel naj bi tako svojo slabo postavitev v glavnini, zaradi katere ni mogel odgovarjati na napad Rogliča, zakril s tehničnimi težavami in si tako zagotovil čas glavnine, medtem ko je lahko sam mirno nadaljeval do cilja.

Koliko je resnice v tem presodite sami. Dejstvo pa je, da je žirija upoštevala težave Belgijca in mu pripisala čas glavnine. Ta je končala etapo 8 sekund za zmagovalcem, čas katerega je bil po padcu pripisan tudi Rogliču.

Slovenec je tako v skupnem seštevku svoj zaostanek za rdečo majico zmanjšal za osem sekund in ta sedaj znaša 1:26. Prvi uradni rezultati so ga celo oblekli v rdečo majico, a je nato žirija sporočila svojo odločitev in rdečo majico znova vrnila Evenepoelu.

Verjamemo, da bi Roglič raje ohranil isti zaostanek in ob tem ostal nepoškodovan. Na koncu se njegov napad zdi povsem neuspešen, saj je za le osem sekund prednosti porabil ogromno moči, hkrati pa pridelal grde poškodbe.

Prejšnji članekRoglič vse storil prav, a nato grdo padel 100 metrov pred ciljem
Naslednji članekRemco Evenepoel: “Nisem človek, ki bi zaigral takšne reči”