Remco Evenepoel: »Naslednje leto ne želim na Tour«

Remco Evenepoel bi moral letos odpeljati svoj prvi Grand Tour. Pred Dirko po Italiji je bil v ožjem krogu favoritov za končno zmago, a jo je moral zaradi hude poškodbe izpustiti. Na svoj tritedenski debi tako še čaka in sam meni, da Tour ni prava dirka za to.

Ko je Evenepoel na Dirki po Lombardiji zgrmel šest metrov globoko, so se razmerja na stavnicah Gira močno spremenila. Morda celo glavni favorit je izpadel iz igre in konkurentom so se odprla vrata do zmage. Belgijec je preostanek sezone posvetil rehabilitaciji, ki v zadnjih mesecih poteka že na kolesu.

Evenepoela lahko na dirkah pričakujemo v začetku prihajajoče sezone, kjer se bo zopet boril za najvišja mesta. Kaj bo njegov glavni cilj sezone za zdaj še ne ve. Visoko bodo uvrščene olimpijske igre, ki pa se bodo odvile le nekaj dni po koncu francoske pentlje. Jasno je, da bo potrebno postaviti prioritete.

Pred padcem je imel za seboj odlično sezono. Zmagal je na vsaki dirki, na kateri je nastopil. (vir: twitter)

»Moramo se pogovoriti. Velik korak je voziti Dirko po Franciji kot prvi Grand Tour,« je povedal za Het Nieuwsblad. Mladenič je nameraval letos debitirati na tritedenski dirki, v naslednjem letu pa se podati v lov na Tour. Poškodba je spremenila marsikaj, tudi želje 20-letnika, ki bi Dirko po Franciji v letu 2021 raje izpustil.

»Najprej bi rad odvozil prvi Grand Tour. Moral bi ga že letos. Če me vprašate sedaj, si naslednje leto ne želim na Tour.«

Remco Evenepoel bi se raje povsem posvetil olimpijskim igram, kjer bo v ožjem krogu favoritov tako na cestni dirki kot na kronometru. Obe trasi bosta zahtevni. Na cestni dirki lahko v ospredju pričakujemo specialiste za vožnjo v klanec, v vožnji na čas pa se bo o zmagovalcu odločalo med specialisti za kronometer in GC kolesarji (kolesarji za etapne dirke) z dobrimi kronometerskimi sposobnostmi.

»Govoril sem z Maciejem Bodnarjem, ki si je traso (za kronometer, op. p.) že ogledal. Povedal mi je, da je lažja, kot izgleda na papirju,« je dejal Evenepoel. »Kljub temu vsak meter vzpona prinaša prednost lažjim kolesarjem. Filippo Ganna je kolesar, ki ga bo potrebno premagati. Ne bo se treba osredotočati na veliko drugih tekmecev

Evenepoel bo v prihodnji sezoni zopet ciljal visoko. Letošnjo sezono je začel izjemno, zmagal je na vsaki dirki, na kateri je nastopil, nato pa se je zgodil nesrečni padec. Če se bo uspel vrniti na letošnji nivo, ga lahko ustavi le redko kdo. A najprej bo potrebno videti, kako dobro je pozdravil poškodbo. Odgovor bomo dobili konec februarja, ko se začne World Tour sezona.

Prejšnji članekKolesje prestopnega roka se vrti s polno paro
Naslednji članekBernala so bolečine v hrbtu pestile že lani