Remco Evenepoel izkoristil poškodbo Tadeja Pogačarja in prišel do zmage na Liege-Bastogne-Liege

Remco Evenepoel se še drugo leto zapored veseli zmage na Liege-Bastogne-Liege. Gledalci smo bili žal prikrajšani boja s Tadejem Pogačarjem, ki je že zgodaj padel in z zlomom zapestja zapustil dirko.

Po le 84 kilometrih je dirka izgubila velik del naboja. Tadej Pogačar (UAE Emirates) se je zapletel v padec in utrpel poškodbo zloma. Dirke ni mogel več nadaljevati in v ekipnem avtomobilu je odšel v bolnišnico.

Odsotnost enega izmed dveh največjih favoritov je Remcu Evenepoelu (Soudal-Quick Step) na stežaj odprla vrata do zmage. Z ekipo je Belgijec ves dan nadzoroval dirko, nato pa ubral povsem enako taktiko kot lani in znova uspel.

Napadel je na vzponu Redoute, kjer se je pričakovalo njegov poskus. Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) je bil nanj pripravljen, a pospeševanju Evenepoela je sledil le s težavo. Če se je na vzponu še nekako z nohti držal kolesa tekmeca, pa je kasneje povsem popustil in Evenepoel je sam nadaljeval pot proti cilju.

Dobrih 30 kilometrov je Belgijec preživel v begu in prednost stalno le povečeval. Njegova zmaga ni bila več vprašljiva in jasno je bilo, da bo še drugo leto zapored kot prvi prečkal ciljno črto zadnjega spomenika sezone.

Več kot minuto kasneje so na ciljno črto prišli prvi zasledovalci. Za drugo mesto sta se pomerila Tom Pidcock in Santiago Buitrago (Bahrain Victorious). Pričakovano je šprint dobil prvi, Kolumbijec pa se je moral zadovoljiti s tretjim mestom.

”Zelo sem srečen, da sem na Liegu osvojil dve zmagi v dveh poskusih. Neverjeten občutek je, sploh v tem prekrasnem dresu,” je povedal aktualni svetovni prvak.

”Bila je izjemno težka dirka. Dolga in v težkih razmerah. Tadej in še nekateri so doživeli precej brutalen padec, želim jim vse najboljše. Upam, da je v redu.”

Slovenci smo imeli poleg Pogačarja na dirki še dva predstavnika. Jan Tratnik (Jumbo-Visma) je ob koncu dirke sodeloval v begu, na koncu pa osvojil 25. mesto. Matej Mohorič (Bahrain Victorious) pa je v cilj prišel sedem minut za zmagovalcem, kar je zadostovalo za 40. mesto.

Prejšnji članekRemco Evenepoel: “Ne bojim se šprinta proti Pogačarju”
Naslednji članekTadeja Pogačarja po uspešni operaciji čaka 5-6 tednov okrevanja