Remco Evenepoel: »Čutil sem, da imam povsem prazne noge«

Remco Evenepoel je največji poraženec včerajšnje makadamske etape. Na štirih sektorjih, kjer je proga zavila z asfalta, ni uspel držati priključka najboljših in v cilj je prišel dve minuti za do včeraj glavnim tekmecem Eganom Bernalom.

Mladi belgijski up Remco Evenepoel (Deceunink-Quick Step) po včerajšnji etapi ni imel razloga za veselje. Na makadamskih odsekih, predvsem spustih, se ni znašel in redno zaostajal za tekmeci. Nastale luknje je moral vselej krpati sam, zaradi česar je trošil ogromno energije.

Po etapi je priznal, da je bil v zaključku povsem na limitu, zaradi česar je tudi odpadel iz skupine favoritov. Do cilja je prišel osamljen, več kot dve minuti za rožnato majico.

»Na žalost sem izgubil dve minuti. Zame ni bil najboljši dan. Na drugem odseku sem zelo trpel, na tretjem, kjer so začeli šprintati, pa sem začutil, da imam noge povsem prazne, zato sem bil na zadnjem mestu in kasneje odpadel,« je na družbenih omrežjih zapisal 21-letnik.

»Moje telo se je po enajstih dnevih dirkanja po tako dolgi odsotnosti odzvalo, kakor se je. Hvaležen sem ekipi in Joau [Almeidi] za delo, ki so ga opravili zame vse od štarta do cilja.«

Za Evenepoela je bila to prva 11. etapa v življenju. Do sedaj še ni nikoli nastopal na tritedenskih dirkah, najdlje kar je dirkal v sklopu ene dirke, je bilo sedem etap. Veliko je torej neznank, kako njegovo telo odreagira ob tritedenskem dirkanju, še posebej če v zakup vzamemo, da je bil zaradi poškodbe kar osem mesecev odsoten z dirk.

Na dirko je pripotoval pod velikim pritiskom, saj je zaradi preteklih uspehov celotna belgijska javnost pričakovala, da se bo že v prvem tednu oblekel v rožnato majico. Belgijci na svojega kolesarja v rožnatem čakajo že preko štirideset let in letos so pričakovali, da se bo suša končno končala.

Evenepoel kljub slabšemu dnevu ne meče puške v koruzo. Vanj verjamejo tudi v ekipi, saj je Belgijec že večkrat dokazal, da lahko dosega neverjetne stvari.

»Ivan Basso je leta 2010 na podobni etapi izgubil dve minuti in na koncu osvojil Giro. Remco je v preteklosti že obračal stvari v svojo korist, zato smo optimistični.«

»Upali smo, da bomo končali bližje oziroma ne bomo izgubili časa, a pred nami je še veliko težkih etap in upamo, da bomo tam lahko kaj popravili,« je povedal športni direktor Klaas Lodewyck.

Evenepoel z rezultatom ni zadovoljen, a skuša v njem najti nekaj pozitivnih stvari, na katerih bi lahko gradil v preostanku dirke.

»Zame to ni dober rezultat, a še vedno sem sedmi na svojem prvem Grand Touru in ostajam samozavesten. Do Milana je še dolga pot.«

Prejšnji članekEgan Bernal ponovno dokazal svojo dominanco, Evenepoelu »naložil« več kot dve minuti
Naslednji članekAndrea Vendrame najmočnejši med ubežniki, dirko zapustilo kar šest kolesarjev