Remco drugič? Remco drugič!

Po zmagi na dirki po San Juanu si je čudežni deček kolesarstva Remco Evenepoel privozil še drugo skupno zmago v letošnji sezoni. Tokrat je slavil na Portugalskem, kjer se je danes s posamičnim kronometrom končala dirka Algarve. Jan Polanc je dirko končal na 15. mestu.

Pet etap na zahodu Iberskega polotoka je ponudilo tako s šprinterskimi spopadi kot tudi z bitkami na vzponih. Čeprav nobena izmed etap ni bila označena za ravninsko, sta se dve končali s skupinskim šprintom. V prvi etapi smo videli ponovno razočaranje evropskega prvaka Elie Vivianija, ki si na začetku sezone ne uspe priboriti zmage, tokrat ga je prehitel Fabio Jakobsen, kolesar Deceuninck – Qiuck Stepa, ki se na začetku sezone lahko pohvali z veliko boljšo formo, to je bila namreč njegova druga zmaga.

Dan kasneje se je zopet najbolj smejalo članom Quick Stepa, tokrat je za veselje poskrbel Remco Evenepoel, ki je na zadnjem vzponu prikazal vožnjo, ki bi pripisali kateremu izmed veteranov kolesarstva, in si privozil že tretjo letošnjo etapno zmago. Belgijec se je hkrati tudi oblekel v rumeno majico vodilnega kolesarja, katero je obdržal vse do konca.

Dnevu v gorah je zopet sledila nekoliko bolj umirjena etapa, ki je v prvi polovici sicer postregla z dvema vzponoma, a so ju šprinterji »preživeli« in si tako prislužili možnost zaključnega šprinta. Tokrat je imel najmočnejše noge Nizozemec Cees Bol, ki je bil v zaključku hitrejši od Sacha Modola in Fabia Jakobsena. Zmagovalec prve etape si je s tokratnim tretjim mestom tudi privozil majico najboljšega kolesarja po točkah.

Šprinterskemu dnevu je zopet sledil dan v gorah, tokrat je kolesarje v zaključku čakalo dva kilometra vzpona, kjer je svojo srečo poskusil Miguel Angel Lopez. Kolumbijec je uspešno pobegnil tekmecem, celo uspešno zlomil Evenepoela, a je bil vzpon za večje časovne razlike prekratek. Četrto etapo je dobro odpeljal tudi edini Slovenec na dirki Jan Polanc, ki je v cilj pripeljal kot deveti.

Bolj ali manj je bilo že pred začetkom dirke jasno, da se bo končni zmagovalec odločal na kronometrski etapi. Pričakovanja so se uresničila, Dan Martin, Maximilian Schachmann in Remco Evenepoel so v zadnjo etapo prišli časovno poravnani, a je mladi Belgijec vse dvome o zmagovalcu razblinil s perfektno odvoženo dirko na čas. V cilj je pripeljal deset sekund pred svetovnim prvakom v kronometru Rohanom Dennisom in 19 pred še enim kronometrskim specialistom Stefanom Kungom. Drago je svojo kožo prodal tudi Schachmann, zaostal je sicer 38 sekund, a to je bilo dovolj za končno skupno drugo mesto.

Zdi se, da kjerkoli se pojavi Remco Evenepoel, tam slavi. Na začetku sezone je v vrhunski formi, štiri etapne zmage in dve skupni zmagi sta že na njegovem računu, pa se sezona še niti ni dobro začela. Že čez dobra dva tedna bo Belgijec zopet vrtel pedale, tokrat na dirki Tirreno – Adriatico, ki spada med tiste najvišjega ranga, in zanimivo bo videti, kako se bo tam izkazal član Quick Stepa. Pred vrhuncem lastne sezone – dirko po Italiji – bomo gledalci Evenepoela spremljali še na dveh domačih klasikah, nastopil bo na Valonski puščici in Liege – Bastogne – Liege.

KONČNI REZULTATI DIRKE:

1. EVENEPOEL Remco (Deceuninck – Quick Step)
2. SCHACHMANN MAximilan (Bora – hansgrohe)+ 0:38
3. LOPEZ Miguel Angel (Astana)+ 0:39
4. COSTA Rui (UAE Emirates)+ 0:56
5. WELLENS Tim (Lotto Soudal)+ 1:17
15. POLANC Jan (UAE Emirates)+ 2:27
Prejšnji članek‘Lepo je biti nazaj, znova sem se počutil kot profesionalec’
Naslednji članekUAE Tour: Prvak jeza znova Ewan, odlično tudi Slovenca