Rekordno število Slovencev na Dirki po Franciji

Napetost pred največjo dirko sezone se iz dneva v dan stopnjuje. Tudi Slovenci že nestrpno pričakujemo začetek francoske pentlje, na katero se v vlogi glavnega favorita podaja Primož Roglič. Član Jumbo-Visme pa ne bo edini predstavnik naše dežele, Slovenci bomo imeli na letošnjem Touru rekordno število kolesarjev.

Sprehod skozi zgodovino

Leta 1989 smo Slovenci z Juretom Pavličem zabeležili prvi nastop na Dirki po Franciji. Dve leti kasneje se je Ljubljančan ponovno podal v Francijo, tudi tedaj je bil edini slovenski predstavnik. Še več, bil je prvi kolesar, ki je na Dirki po Franciji predstavljal Slovenijo kot samostojno državo.

Nato je sledilo skoraj desetletno obdobje suše, ki sta jo ob začetku novega tisočletja prekinila Andrej Hauptman in Zoran Klemenčič. Aktualni selektor slovenske reprezentance se je po francoskih cestah vozil tudi dve leti kasneje, tokrat je slovensko kvoto dvigoval še Martin Hvastija.

Od tedaj naprej smo imeli Slovenci vsako leto na Dirko po Franciji vsaj enega predstavnika. Slovenske barve so v naslednjih letih zastopali Gorazd Štangelj, Tadej Valjavec, Matej Mugerli in Simon Špilak. Potovanje po zgodovini nas pripelje v leto 2010, ko je imela Slovenija na dirki prvič več kot dva predstavnika.

Gorazd Štangelj se letos na Tour odpravlja v vlogi športnega direktorja. Leta 2005 je na Touru edinkrat nastopal kot kolesar. vir: twitter

Med letoma 2010 in 2012 je bilo do tedaj najbolj plodno obdobje za slovensko kolesarjenje. Vsa tri leta smo imeli na največji dirki kar štiri kolesarje. Grega Bole, Jani Brajkovič in Kristijan Koren so nastopili vsa tri leta, medtem ko je Borut Božič zbral dva nastopa, enega pa je dodal še Špilak.

Omenjena peterica se je tudi v naslednjih letih izmenjevala na Dirki po Franciji, ko smo naposled leta 2016 v Franciji končno dobili nove predstavnike. Prvič sta se s francosko pentljo spopadla Jan Polanc in Luka Pibernik. Tudi tokrat smo imeli Slovenci na dirki štiri predstavnike, poleg omenjene dvojice sta nastopala še Božič in Koren.

Leto kasneje je kvota kolesarjev ostala enaka, spremenili pa so se obrazi. Slovenijo so zastopali Brajkovič, Bole, Božič in sploh prvič Primož Roglič. Slednji ni manjkal tudi leto kasneje, ko je že resno opozoril nase. Po etapni zmagi leto prej, je uspeh ponovil tudi leta 2018, ko je slavil s samostojnim pobegom do Larunsa.

Lani sta oba slovenska predstavnika vozila v dresu Bahrain-Meride. Tako Matej Mohorič kot Jan Tratnik sta na Touru debitirala, a se že prvič odlično odrezala. Izpostaviti gre predvsem tretje mesto Jana Tratnika, ki si ga je privozil na deveti etapi.

Jan Tratnik je bil lani na deveti etapi odličen tretji. vir: twitter

Prišli smo do leta 2020. Kaotično leto se bo, gledano s kolesarskega vidika, z Dirko po Franciji vsaj nekoliko normaliziralo. Kolesarski navdušenci bomo tri tedne prilepljeni pred zaslone, na katerih bomo letos lahko spremljali rekordno število Slovencev. Kar pet jih potuje v Francijo, med njimi dva debitanta.

Primož Roglič (Jumbo-Visma)

Veliko besed o Primožu Rogliču ne gre izgubljati. Verjamemo, da o njem veliko ve še tako laičen kolesarski navdušenec, zato bomo le na kratko povzeli glavne točke. Roglič v Francijo odhaja kot glavni favorit za končno zmago. Na lanski Vuelti je dokazal, da lahko osvoji Grand Tour, tudi slaba izkušnja iz Gira je njega in ekipo naučila marsikaj.

Na Touru bo imel izjemno močno ekipno podporo, nekaj česar v lanski sezoni ni imel na razpolago. Iz ekipe je sicer izpadel Steven Kruijswijk, a si bodo njegovo delo porazdelili ostali pomočniki.

Stavnice Rogliča uvrščajo na sam vrh, na katerega je zlezel z izjemnimi predstavami na Tour de l’Ainu in Kriteriju Dofineja. Na omenjenih dirkah je zbral tri etapne zmage, eno skupno zmago, tudi na Kriteriju Dofineja pa bi najverjetneje slavil, če ga ne bi iz dirke izločil padec.

Tadej Pogačar (UAE Emirates)

Kot strela z jasnega se je na sam vrh kolesarske piramide v lanski sezoni izstrelil Tadej Pogačar. Neverjetni nastopi na začetku lanskega leta so mu izborili mesto na Vuelti, kjer je presenetil vse. Tri etapne zmage, majica najboljšega mladega kolesarja in končno tretje mesto je bil končni izkupiček fanta s Klanca pri Komendi.

Letos je že od začetka sezone jasno, da Pogačar potuje na Tour. Na njem bo nastopil prvič v karieri, a stavnice ga že uvrščajo med kandidate za končno zmago. Pogačar na Touru ne bo uradni kapetan ekipe, ta vloga bo pripadla Fabiu Aruju.

Pri arabski ekipi se povedali, da bo Pogačar dobil nekoliko bolj proste roke, podobno kot jih je lani na Vuelti. Na ta način je pritisk na mladeniča manjši, vseeno pa bo dobil podporo ekipe, ko jo bo potreboval. Kaj lahko se zgodi, da bo stanje na cesti pokazalo, da je Pogačar močnejši od Aruja in se bosta njuni vlogi zamenjali.

Jan Polanc (UAE Emirates)

UAE Emirates bodo najbolj slovensko obarvano moštvo na dirki. Med osmerico bosta dva Slovenca, poleg Pogačarja tudi njegov zvesti pomočnik Jan Polanc. Osemindvajsetletnik je že pred časom izrazil željo po odhodu na Tour, kjer bi lahko pomagal Pogačarju.

Polanc bo v Franciji v prvi vrsti najtesnejši pomočnik Pogačarja, zna pa se zgoditi, da bo na kateri izmed etap dobil proste roke za napad na etapno zmago. Lani je priložnost dobil na eni izmed etap Gira in jo izkoristil zares dobro. Etape sicer ni zmagal, si pa je privozil majico vodilnega, v kateri je nastopal dva dni.

Polanc je najnevarnejši na razgibanih etapah, kjer bo tudi največ pomagal Pogačarju. Ko bo dirka zavila na najstrmejše vzpone, bo Polanc ščitenje Pogačarja predal ekipnim kolegom, sam pa bo zavzel drugačno vlogo. Bodisi bo skrbel za hidracijo moštvenih kolegov, ali pa bo v ozadju hranil moči za prihajajoče etape.

Matej Mohorič (Bahrain-McLaren)

Podobno kot Polanc bo tudi Mohorič v Franciji nastopal kot pomočnik. Vodja ekipe bo Mikel Landa. Španec se je ekipi pridružil pred letošnjo sezono in takoj zavzel vodilni položaj, ki ga bil deležen že v Movistarju, a ga nikoli zares izkoristil.

Mohorič ne bo najtesnejši pomočnik Lande, saj so njegove kolesarske predispozicije precej drugačne kot Špančeve. Svojo vlogo bo opravljal na ravninskih in razgibanih etapah, na katerih bi lahko lovil tudi etapne zmage.

Prav razgiban teren ali zaključek etape s krajšim vzponom odgovarja Mohoriču, ki v Francijo odhaja tudi na lov po etapne zmage. Lahko si nadejamo, da bomo 25-letnika videli v katerem izmed begov, predvsem na etapah, na katerih se pričakuje, da glavnina ne bo lovila ubežnikov.

Luka Mezgec (Mitchelton-Scott)

Do zadnjega se ni vedelo, ali bo Mezgec dobil mesto v ekipi za Tour. Naposled mu je le uspelo, sploh prvič v karieri se odpravlja na Dirko po Franciji. Dvaintridesetletnik bo edini pravi šprinter ekipe, zato ga lahko v ospredju pričakujemo na vsaki ravninski etapi.

4Endurance

Letos je že dokazal, da je v šprinterski formi. Na Dirki po Poljski si je privozil majico najboljšega po točkah, katero bi lahko naskakoval tudi na Touru. Mezgec namreč velja za šprinterja, ki lahko preživi tudi nekatere vzpone ter etapne zmage lovi na težkih šprintih z rahlim vzponom. Prav taki tipi kolesarjev so ponavadi v Parizu oblekli zeleno majico.

Prejšnji članekTratnik in Žigartova v boj za evropsko kronometrsko krono
Naslednji članekRoglič prvič po padcu viden na treningu