Razjarjeni Mohorič z gladiatorsko predstavo do druge etapne zmage

Še tretji dan zapored se etapne zmage veseli slovenski kolesar. Po dveh dneh slavja Tadeja Pogačarja je danes soj žarometov zavzel Matej Mohorič, ki je zopet navdušil z dolgim samostojnim pobegom.

Ravninska etapa je sprva napovedovala boj šprinterjev, a po dolgem uvodu se je v ospredje odpeljala dvajseterica, katere v glavnini niso imela loviti. V njej je bil tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki je že včeraj napovedal agresivno vožnjo, ki jo je v prvi vrsti gnala jeza po preiskavi moštva s strani francoske policije.

V ozadju so se po ustanovitvi ubežne skupine povsem ustavili in prednost je počasi rastla vse do 20 minut. Na čelu dirke so kolesarji vedeli, da je danes zmaga njihova, a še zdaleč ni bilo odločeno, kdo bo pobral vso slavo dneva.

Že 40 kilometrov pred koncem etape so se začeli resni napadi, s katerimi so ubežniki skušali razbiti skupino in si tako povečati možnosti za uspeh. Izjemno aktiven je bil Mohorič, ki je sodeloval ob prvih napadih, a so bili ti zatrti.

Slovenski kolesar je na enem izmed krajših vzponov imel manjše težave z držanjem tempa, a se nato vrnil v izjemnem slogu in nemudoma znova napadel ob pomoči Nilsa Politta (Bora-hansgrohe). Nemec kmalu ni več zmogel voziti v veter in je odpadel, Mohorič pa je sam nadaljeval proti cilju.

Prednost je počasi rasla, merilci so odmerili 10 sekund, nato 20 in še naprej se je razdalja povečevala. Devet kolesarjev, ki je lovilo Mohoriča, je bilo složnih, a Slovenec je iz sebe iztiskal zadnje atome moči in uspešno ohranjal prednost.

V ozadju so se nato začeli poskusi samostojnega lova številnih kolesarjev, a več kot začasno zmanjšanje zaostanka jim ni uspelo pridobiti. Po vsakem poskusu je prednost ponovno zrasla na okoli 50 sekund in Mohorič je bil vse bližje zmagi.

Tri kilometre do cilja so se tudi v ozadju sprijaznili, da je konec boja za zmago. Začeli so se spogledovati med seboj in se osredotočili na šprint za drugo mesto. Mohorič je dva kilometra do cilja prvič pogledal preko rame in videl ni nikogar. Stisnil je pesti in tudi sam se je zavedal, da se pelje novi etapni zmagi naproti.

Mohorič je ciljno črto prečkal osamljen, 58 sekund pred prvim zasledovalcem Christophom Laportem (Cofidis). Ob prihodu v cilj je na ustnicah še »zaprl« navidezno zadrgo in tako dal jasno vedeti, kaj si misli o očitkih, ki jih je v zadnjih dneh deležna njegova ekipa.

Matej Mohorič je na dirko prišel kot pomočnik Jacka Haiga, po njegovem odhodu zaradi poškodbe, pa je dobil proste roke. V sedmi etapi je prišel do dolgo želene etapne zmage na Touru, danes pa je svojo zbirko še povečal.

Glavnina je imela danes miren dan, v cilj je prišla slabih 21 minut za zmagovalcem. V njej je bil tudi Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki ga le še jutrišnja vožnja na čas loči od ubranitve skupne zmage.

Prejšnji članekGilbert, Froome in Juul-Jensen na spustu iz grabna reševali ponesrečenega gledalca
Naslednji članekMohorič: “Večinoma sem razmišljal o dogodkih izpred dveh dni”