Razgiban kronometer za zaključek Dirke po Franciji 2024

Če v letu 2024 pričakujete običajno Dirko po Franciji, potem boste razočarani. Prihodnje leto bo največja dirka na svetu precej drugačna kot smo jo vajeni, tudi zaradi zaključnega kronometra, katerega traso so organizatorji razkrili danes.

Že nekaj časa je znano, da se bo Dirka po Franciji končala v Nici in prvič v zgodovini ne v Parizu. Razlog za to so poletne olimpijske igre, ki jih bo gostila francoska prestolnica in izvedba dveh tako velikih športnih dogodkov časovno tako blizu skupaj ni mogoča.

Prav tako je že nekaj časa znano, da se bo dirka končala z vožnjo na čas. Organizatorji pa so danes še dodatno dvignili tančico skrivnosti z zadnje etape in razkrili traso zaključnega kronometra.

Zadnje dejanje boja za rumeno majico bo 35 kilometrov dolga vožnja na čas, ki se bo začela v Monaku, končala pa v Nici. Kolesarje med štartom in ciljem čaka tudi nekaj vzponov, ki bodo še dodatno začinili boj za zmago.

Premagati bodo morali dva kategorizirana vzpona. Najprej se bodo povzpeli na 8,1 kilometra dolg vzpon La Turbie s povprečnim naklonom 5,6 %, nato pa jih po kratkem spustu čaka še Col d’Eze, k ibo postregel z 1,6 kilometra dolgim vzponom s povprečnim naklonom 8,1 %.

Profil 21. etape. (vir: twitter)

 Prav tako so organizatorji razkrili tudi traso predzadnje etape Dirke po Franciji 2024, ki bo nosila nekoliko manjšo težo kot običajno, a bo vseeno ena najpomembnejših na dirki.

Gre za kratko gorsko etapo, dolgo le 132 kilometrov, kjer pa kolesarji ne bodo videli niti metra ravnine. Skupno jih čakajo štirje kategorizirani vzponi, ki bodo postregli s kar 4400 višinskimi metri.

Najprej se bodo povzpeli na Col de Braus (10 km; 6,6 %), po spustu bodo zagrizli v strmino znanega vzpona Col de Turini (20,7 km; 5,7 %), nato pa jih čaka še Col de la Colmaine (7,5 km, 7,1 %). Etapa se bo zaključila z vzponom, v zadnjih kilometrih bodo morali premagati še Col de la Couillole (15,7 km, 7,1 %), kjer je Tadej Pogačar pred kratkim v sklopu Pariz-Nice osvojil 7. etapo.

Profil 20. etape. (vir: twitter)
Prejšnji članekPrimož Roglič preživel zadnjo etapo in znova osvojil zmagovalni trizob
Naslednji članekNa zadnji etapi Pariz-Nice avtomobil pripeljal nasproti skupini na spustu