Radoslav Rogina po 21 letih zaključuje športno pot

Hrvaški kolesar Radoslav Rogina je pri 41. letih napovedal konec tekmovalne kariere. Ta se je začela že davnega leta 1996, po enaindvajsetih sezonah in številnih uspehih pa je čas za nove življenjske podvige.

Rogina je slovenskim ljubiteljem kolesarstva zelo znan, saj je večino kariere, vključno z najbolj plodnimi leti, preživel prav v naših klubih. Svojo pot je pričel pri Perutnini Ptuj, kjer je leta 2003 prišel do drugega mesta na najprestižnejši dirki za mlade kolesarje Tour de l’Avenir. V močni konkurenci je zaostal le za Egoiem Martinezom, prehitel pa med drugim tudi belgijskega zvezdnika Philippa Gilberta.

Prav dobra sezona 2003 z uspehom na Tour de l’Avenirju mu je prinesla prestop v italijansko ekipo Tenex. V njej je preživel dve sezoni in se leta 2004 celo odpravil na Dirko po Italiji, ki jo je končal na 86. mestu.

Sledil je povratek v Slovenijo. Tri leta je zopet kolesaril v dresu Perutnine Ptuj, preden je napravil triletni postanek na Hrvaškem. V domovini je nastopal za Loboriko, ki jo je leta 2011 zapustil. Sledil je še zadnji prestop v karieri, tokrat k Adrii Mobil, kjer je preživel najplodnejše obdobje kariere.

Leta 2013 je prišel do zmage na Dirki po Sloveniji, (vir: twitter)

Največji uspeh Rogine je skupna zmaga na Dirki po Sloveniji leta 2013. V konkurenci so bili tedaj številni dobri slovenski in tuji kolesarji. Drugo mesto je na primer pripadlo Janu Polancu, četrti pa je bil Tadej Valjavec. Na dirki je natopil tudi Roginin »varovanec« Primož Roglič, ki je bil petnajsti. Tudi leto kasneje je moral Roglič priznati premoč Rogini, tokrat na dirki Sibiu v Romuniji.

V zadnjih letih je Rogina prepustil oder mlajšim sotekmovalcem, sam pa je zavzel vlogo mentorja. V letošnji sezoni sploh ni zbral nastopa na uradni dirki.

Tudi po zaključku tekmovalne kariere bo Rogina ostal v kolesarskem svetu. V svoje vrste so ga sprejeli pri Bahrain Victoriousu, kjer bo od naslednje sezone dalje opravljal delo mehanika.

Prejšnji članekVan Vleutenova ni izbrala Trek-Segafreda, da je »kolesarjenje ohranila zanimivo«
Naslednji članekBora-hansgrohe ujela »naslednjega Remca Evenepoela«