Pariz – Nica: Quintana spomnil na najboljše čase

Ciljni vzpon na Colmiane je zaključil letošnjo izvedbo dirke Pariz – Nica. Na njem je na najboljše čase spomnil letos prerojeni Nairo Quintana, ki je za seboj pustil vso konkurenco in več kot zasluženo slavil tretjo zmago v sezoni. Maximilian Schachmann je preživel vse napade in si privozil skupno zmago.

Kolesarje je na današnji zadnji etapi dirke po 147 kilometrih pričakal ciljni 15-kilometrski vzpon. Glede na razmike v skupnem seštevku je bilo jasno, da se bodo na njem razvneli hudi boji za etapno kot tudi skupno zmago.

Gledalci nismo bili razočarani, pod vzpon je prvi pripeljal Thomas De Gendt, ki je v begu preživel dobršen del današnje etape, a je bilo vsem udeleženim, vključno z Belgijcem, jasno, da njegova prednost ne bo zadoščala za etapno zmago.

Štiri kilometre pred ciljem je napad sprožil Nairo Quintana in si v le nekaj metrih pripeljal občutno prednost. Maximilianu Schachmannu napada ni bilo potrebno loviti, saj je bila njegova prednost v skupnem seštevku dovolj velika, da ga Kolumbijec ni ogrožal. Povsem drugače pa je bilo, ko je dober kilometer pred ciljem, Schachmanna napadel Tiesj Benoot, skupno drugi kolesar dirke z le 36 sekundami zaostanka. Nemec je v zaključku trpel, iz sebe iztisni zadnje atome moči in na koncu dovolj dobro pokril Benootov napad, da si ta ni pripeljal prevelike prednosti.

Quintana je ciljno črto prečkal 46 sekund pred Benootom, ki je etapo zaključil kot drugi. Dodatnih deset sekund zaostanka si je nabrala manjša skupinica, ki so jo tvorili Thibaut Pinot, Sergio Higuita in Vincenzo Nibali, Schachmann pa je ciljno črto prečkal kot šesti z 58 sekundami zaostanka za Quintano in le 12 sekund za Benootom, kar je pomenilo, da je kolesar Bore – hansgrohe obranil prednost v skupnem seštevku in se tako veselil največjega uspeha svoje kariere.

Kot vse kaže, se z zaključkom dirke Pariz – Nica za kar nekaj časa poslavljamo od dirkanja. Belgijske dirke so v večini že odpovedane, francoske oblasti prav tako enega za drugim odpovedujejo javne dogodke, medtem ko je stanje v Italiji sploh kritično in so zato odpovedane vse dirke, vključno s slovitim Girom.

KONČNI REZULTATI ETAPE:

1. QUINTANA Nairo (Arkea Samsic)
2. BENOOT Tiesj (Sunweb)+ 0:46
3. PINOT Thibaut (Groupama – FDJ)+ 0:56
4. HIGUITA Sergio (EF Pro Cycling)
5. NIBALI Vincenzo (Trek – Segafredo)

SKUPNI SEŠTEVEK:

1. SCHACHMANN Maximilan (Bora – hansgrohe)
2. BENOOT Tiesj (Sunweb)+ 0:18
3. HIGUITA Sergio (EF Pro Cycling)+ 0:59
4. . NIBALI Vincenzo (Trek – Segafredo)+ 1:16
5. PINOT Thibaut (Groupama – FDJ)+ 1:24
Prejšnji članekSunweb slavi dvojno zmago
Naslednji članekPrudhomme: »Pariz – Roubaix ni realen«