Psihološki udarec hujši od fizičnih bolečin

Primož Roglič je po padcu v zaključku šestnajste etape predčasno končal še tretjega izmed zadnjih štirih Grand Tourov. Tokrat na srečo poškodbe niso tako resne kot v preteklosti. Iz ekipe pa sporočajo, da so posledice odstopa predvsem psihološke narave.

Jumbo-Visma je pred začetkom 17. etape razkrila, da Primoža Rogliča ne bo na štartni črti. Padec mu je namreč pustil prehude posledice, da bi lahko normalno nadaljeval z dirko.

Slovenski as je bil po padcu vidno pretresen, kadri iz ciljne arene pa so razkrili, da je utrpel tudi precej resne poškodbe rame, komolca in kolena. To so kasneje potrdili tudi v ekipi, pri čemer so razkrili, da ima Roglič poškodovan tudi predel reber.

Roglič je po padcu preživel težko noč in kmalu je postalo jasno, da nadaljevanje dirke ni resnična možnost. V ekipi so potegnili ročno zavoro in Rogliča poslali domov. Zdravstveni pregledi so sicer razkrili, da poškodbe niso tako hude in da na srečo ni nič zlomljeno, a vseeno je dirkanje v naslednjih dneh nemogoče.

Addy Engels, športni direktor Jumbo-Visme, je pred začetkom 17. etape razkril stanje Primoža Rogliča. Situacijo je opisal kot zelo težko, predvsem s psihološkega vidika.

“Jasno je zelo težko. Z dirko še ni opravil, kar je dokazal v 16. etapi. Seveda je velik udarec, ko odstopiš zaradi padca na lanskem Touru, letošnjem Touru in nato še na Vuelti v trenutku, ko se še boriš za zmago. Psihološko je izjemno težko iti preko tega.

“Preživel je težko noč z veliko bolečinami, kar je razlog, da ga ni bilo na štartu. Je imel pretres možganov? Ne. Ko je prišel na avtobus, je bilo zanj izjemno težko, bil je psihično zlomljen.”

Addy Engels je bil prisoten ob vseh Rogličevih uspehih na Dirki po Španiji. (vir: twitter)

Vnovičen odstop in to v trenutku, ko je kazalo, da se tehtnica nagiba v njegovo korist, je očitno do živega prišel tudi tako psihološko močnemu športniku kot je Primož Roglič. A slovenski navijači si delimo misli z Rogličevim klubskim kolegom Chrisom Harperjem, ki napoveduje, da se bo Slovenec zopet vrnil še močnejši.

Jasno smo razočarani. Vsi smo prišli 100-odstotno podpreti Primoža in se z njim boriti za zmago. Imeli smo občutek, da je imel dobre možnosti za zmago. Zelo smo razočarani,” je povedal Avstralec.

Bedno je, a to je kolesarstvo. Padci so del športa, žal. Glavno je, da se vrne domov in si odpočije. Vrnil se bo še močnejši, v to sem prepričan.”

Primož Roglič trenutno v koledarju nima dirk. Glede na njegovo zdravstveno stanje je povsem mogoče, da je z njimi za letos že opravil. Na svetovnem prvenstvu ga ne gre pričakovati, morda se lahko vrne na Dirko po Lombardiji, a le, če bo povsem zdrav.

Prejšnji članekRigoberto Uran najmočnejši ubežnik, Evenepoel še dan bližje končni zmagi
Naslednji članekRemco Evenepoel strl srce Robertu Gesinku in še povečal prednost v skupnem seštevku