Prvi pravi gorski cilj v Kataloniji napoveduje nov boj Rogliča in Evenepoela

Pred dirko smo za ključni označili dve etapi – drugo in peto. V drugi bomo videli dolg zaključni vzpon, ki je uvrščen v najvišjo kategorijo. Na njem pričakujemo nov oster boj Primoža Rogliča in Remca Evenepoela.

Že na prvi etapi sta Primož Roglič in Remco Evenepoel dokazala, da je to njuna dirka. V zaključku sta se otresla vseh tekmecev in sama obračunala za etapni uspeh. Zaključek je pripadel Slovencu, ki si je nabral 4 sekunde prednosti, a te na današnjem vzponu Vallter ne bodo pomenile prav veliko.

Čeprav ne gre za najtežjo etapo, kolesarji bodo v 165 kilometrih premagali dobrih 3200 višinskih metrov, je druga polovica trase vseeno spoštovanja vredna.

Po precej pretežno ravninskih kilometrih se bo najprej potrebno povzpeti na vzpon prve kategorije (10,3 km; 5,4 %), nato pa po lažni ravnini do zaključnega vzpona Vallter, ki ponuja 15,3 kilometra ceste s povprečnim naklonom 6,7 %.

Sam vzpon je speljan precej enakomerno, pri čemer se v prvih štirih kilometrih začne precej nedolžno z naklonom okoli 4 %, nato pa se cesta začne zares dvigovati. Do vrha se naklon giblje med 8 in 10 odstotki, na določenih odsekih pa poseže tudi po dvomestnih številih.

Šele tik pred ciljem se naklon znova nekoliko umiri in kolesarju pusti, da rahlo zadiha. Prav zaradi položnejšega zadnjega kilometra lahko morda zopet pričakujemo šprint do ciljne črte, če kateri izmed kolesarjev ne naredi odločilne poteze že prej.

(vir: PCS)

Roglič se je že dokazal na klancu, Evenepoel še ne

V letošnji sezoni sta Primož Roglič in Remco Evenepoel odpeljala le peščico pravih gorskih etap z zaključnimi vzponi.

Slovenski as je edini zaključni vzpon premagal na 5. etapi Tirreno-adriatica, kjer pa je bil vzpon nekoliko skrajšan. In čeprav je tam dokazal, da mu vožnja navkreber še vedno ni tuja, je s skupino tekmecev opravil šele v ciljnem šprintu. Vzpon torej še ni bil tako hud, da bi videli kolesarje v cilj prihajati eden po eden.

A ne glede na to, je Roglič dobil potrditev, da je na gorskih etapah ne le konkurenčen, ampak celo boljši od številnih prvokategornikov. V današnjo etapo se zato podaja samozavestno, četudi mu nasproti stoji Remco Evenepoel.

Belgijec sicer nima najboljšega uvoda v dirko na vzponih. Do sedaj je sodeloval v treh gorskih zaključkih, zmage pa še nima. Na Dirki po San Juanu je na gorski etapi zasedel 7. mesto, medtem ko se je na UAE Touru odrezal bolje, a vseeno na obeh etapah osvojil 2. mesto.

Na arabski dirki je na Jabel Jais sicer premagal vse glavne tekmece, a mu je zmago odnesel Augusto Einer Rubio. A veliko bolj boleč je bil “poraz” na Jabel Hafeet v zadnji etapi, kjer se mu je Adam Yates brez težav odpeljal in osvojil etapno zmago.

Evenepoel je vseeno v dobri formi. Nenazadnje je pred dnevi podrl rekord vzpona na Teide, kar dokazuje, da je krivulja forme obrnjena navzgor. Zanimivo bo torej videti, ali lahko predstave s priprav pokaže tudi na dirki.

Prejšnji članekPrimož Roglič z etapno zmago dobil prvi dvoboj z Evenepoelom
Naslednji članekRoglič prepočasen za Cicconeja, a ostaja vodilni