Prva dirka svetovne serije tudi s tremi Slovenci

V Združenih arabskih emiratih se danes začenja prva letošnja dirka najvišjega ranga. Po odpovedi Toura Down Under je čast otvoritve svetovne serije pripadla UAE Touru, kjer bodo svojo sezono začeli tudi trije Slovenci.

Po dolgem čakanju smo s skoraj eno mesečnim zamikom le dočakali prvo World Tour dirko. V letošnji sezoni bodo tekmovanja izven Evrope zelo redka, saj so ekipe naznanile okrnjena potovanja izven stare celine.

A Arabci so že davno napovedali, da njihova dirka ne bo odpadla ter da bo izpeljana kljub razmeram v svetu. Ekipe so to sprejele odprtih rok in za največjo dirko na Arabskem polotoku naredile potovalno izjemo.

Slovenci imamo v ognju veliko železa

Sedemdnevna dirka je v zadnjih letih močno slovensko zaznamovana. Leta 2019 je na bližnjem vzhodu slavil Primož Roglič, lani pa je bil od Tadeja Pogačarja boljši le Adam Yates. Slovenski mladenič bo svojo priložnost iskal tudi letos in se na domači dirke njegovega moštva skušal povzpeti na sam vrh.

»To je moja prva dirka sezone in navdušen sem, da ponovno začenjam tekmovati. Moje priprave so potekale zelo dobro. Zadnjih nekaj tednov smo bili na višinskih pripravah na gori Teide in z ekipo smo naredili kvalitetne treninge v dobrem vzdušju,« je pred dirko povedal Pogačar.

»Bil sem vesel, ko sem lani tu osvojil etapno zmago. Jasno je bilo nekoliko drugačno vzdušje kot letos, a ostajamo motivirani za dirko in borbo v barvah UAE-ja

»Med počitnicami in pripravljalnimi tabori sem v ZAE preživel veliko časa in lahko rečem, da je UAE Tour ena tistih dirk, ki si jo resnično želim zmagati. Če mi to uspe letos, bom zelo vesel,« je še dodal 22-letnik.

Lani je bil od Pogačarja boljši le Adam Yates. (vir: twitter)

Poleg Pogačarja bosta na štartu še dva Slovenca. Za moštvo UAE Emirates bo nastopal še Jan Polanc, ki ga letos lahko pričakujemo na večini dirke, kjer bo nastopal tudi Pogačar. Polanc bo eden glavnih pomočnikov rojaka, kot smo tega vajeni že iz lanske sezone.

Nekaj več svobode za lov na lastne uspehe pa bo imel Luka Mezgec. V ZAE je prišel kot glavni mož ekipe, kar razkriva tudi njegova štartna številka 161. Prav zadnja enica ponavadi predstavlja kapetana moštva.

Zmago brani Adam Yates

Pogačar pa do zmage ne bo imel lahke poti. Na štartu so namreč številni kolesarji, ki imajo enak cilj kot slovenski as.

Lansko zmago bo branil Adam Yates, ki pa letos nastopa v novih barvah. Britanec je dres Mitchelton-Scotta zamenjal za Ineos Grenadierse. Za Yatesa bo UAE Tour predstavljal debi v novem moštvu, a v ekipi vanj močno verjamejo, kar so mu dokazali z izjemno močno podporo.

Barve Ineos Grenadiersov bo branil še v zadnjem obdobju izjemni Filippo Ganna, ki bo zmago lovil na kronometru, v preostalih etapah pa se bo podrejal Yatesu. V ZAE je pripotoval tudi Daniel Martinez, ki se je moštvu prav tako pridružil v letošnji sezoni. Kolumbijec bo »rezervni kapetan« in bo v primeru težav Yatesa od Britanca prevzel štafetno palico. Tu so potem še Ivan Sosa, ki je pretekli vikend prikazal izjemno vožnjo na Mont Ventoux, pa stara mačka Luke Rowe in Andrey Amador.

Dolgo pričakovani debi Chris Frooma

Veliko medijske pozornosti v teh dneh dobiva tudi moštvo Israel Start-Up Nation. V njegovem dresu bo namreč debitiral Chris Froome, ki bo skušal dokazati, da je še lahko konkurenčen in da »eksperiment« moštva ni bil zaman.

»Z velikim pričakovanjem začenjam sezono 2021 v Dubaju na UAE Touru,« je povedal Froome. »To bo moja prva dirka z Israel Start-Up Nationom in začetek nove zanimive avanture zame. Veselim se dirkanja z novimi sotekmovalci in preizkusa nog po zelo produktivni zimi.«

Britanec bo na dirki sicer slabše podprt, saj večina klubskih kolegov, na katere računa na Dirki po Franciji v teh dneh nastopa na Tour du Varu. Froome bo torej na vzponih prepuščen v večini samemu sebi in svojim sposobnostim izkoriščanja zavetrja drugih ekip.

Kussu prvič vloga kapetana

Jumbo-Visma v ZAE pošilja nekoliko šibkejšo zasedbo kot pretekla leta, a kljub temu upa na uspeh. V zasedbi ni šprinterjev, torej bodo vsi kolesarji vozili za skupen cilj – zmago Seppa Kussa.

Američanu je prvič zaupana vloga kapetana, ki jo bo letos opravljal večkrat. Z dobrimi nastopi v lanski sezoni si je pridobil zaupanje moštva, ki mu letos daje priložnost za lov na lastne uspehe.

Sepp Kuss je pripravljen, da stopi iz sence klubskih kolegov. (vir: twitter)

Zmagovalca bodo dali redki vzponi

Puščavske dirke so tradicionalno zelo ravninske in UAE Tour tu ni izjema. Kar štiri etape bodo povsem ravne in na njih bodo svojo priložnost iskali šprinterji. Kolesarji, ki bodo upali na skupno zmago pa bodo svoje moči hranili za preostale tri dneve, ko bodo morali izkoristiti redke priložnosti za ustvarjanje razlike.

Prve okvirje, kdo lahko pride do končne zmage, bomo dobili že drugi dan. Tedaj bo na vrsti edini kronometer. Ta bo dolg le 13 kilometrov, trasa pa bo povsem ravna. Večjih razlik pri vrhu zato ne gre pričakovati, a morda se kateri izmed favoritov s slabim nastopom že lahko izloči iz boja za zmago.

V tretji etapi bomo videli prvi pravi vzpon na dirki. Po dobrih 155 kilometrih ravnine se bo trasa za zadnjih 10 kilometrov postavila pokonci in glavnina se bo prvič začela redčiti. Vzpon na Jabel Hafeet (10,6 km; 6,9 %) poznamo že iz preteklih let, lani sta se na njem končali kar dve etapi. Tedaj je ena pripadla Adamu Yatesu, na drugi pa je slavil Tadej Pogačar.

Še nekoliko bolj zanimiva pa bo edina prava gorska etapa na dirki. Kolesarji se bodo peti dan po nekaj lažjih vzponih v prvem delu etape v zaključku spopadli z Jabel Jaisom. Gre za kar 21,5 kilometra dolg vzpon, ki se dviga s povprečnim naklonom 5,4 odstotka. Cesta se vzpenja zelo enakomerno, naklon se stalno giba med pet in šest odstotkov, tik pred zaključkom pa poseže po 9 odstotkih.

Prejšnji članekSepp Kuss: “Pripravljen sem”
Naslednji članek»Šprinter« Pogačar UAE Tour odprl s šestim mestom