Prva dirka, prva zmaga: Pogačar udarno začel sezono

Med oljkami se je na andaluzijskem makadamu najbolje znašel Tadej Pogačar, ki je v svojem slogu napadel daleč od cilja in se podpisal pod zmago na Jaen Paraiso Interioru. Sezono je tako začel na najboljši možen način.

Tadej Pogačar (UAE Emirates) je v tej sezoni odločen, da znova dokaže, da je najboljši kolesar na svetu. Glavni cilj je Dirka po Franciji, a tudi na vseh preostalih dirkah si želi zmage.

S to mentaliteto je prišel tudi na prvo preizkušnjo sezone. V Andaluziji je tekmovalni koledar začel na Jaen Paraiso Interior, ki je po lanski premieri dobil naziv španske Strade Bianche. S 53 kilometri makadamske ceste in 120 kilometri asfalta se je spopadel najbolj uspešno in prišel do prve zmage sezone.

Pogačar je napadel že 40 kilometrov do cilja, ko je močno zredčena glavnina zavila na petega izmed osmih makadamskih odsekov. Pospeševanju na vzponu ni uspel slediti nihče in Slovenec je kmalu ostal sam in se podal na lov za edinim preživelim ubežnikom Sergiem Samitierjem (Movistar).

Španec je bil kmalu ujet in na čelu smo dobili vodilno dvojico. A kolesarja nista bila dolgo skupaj. Pogačar je kmalu zopet navil tempo in se odpeljal zmagi naproti.

Prednost Slovenca je rasla in dosegla skoraj dve minuti. Tekmecem je postalo jasno, da danes prave možnosti nimajo, rešila bi jih lahko le tehnična težava Pogačarja.

In do te je prišlo.

Slovencu je na zadnjem makadamskem odseku počila guma, a je ostal miren in težavo po radijski zvezi takoj sporočil v klubski avtomobil za njim. Menjava kolesa je bila hitra in kljub zgubljenim 30 sekundam je 24-letnik mirno nadaljeval proti cilju.

Ciljno črto je prečkal z minuto prednosti pred zasledovalci in sezono otvoril na najboljši možen način. V šprintu za drugo mesto je slavil Ben Turner (Ineos Grenadiers), ki je bil hitrejši od Tima Wellensa (UAE Emirates). Premoč arabske ekipe je danes s četrtim mestom potrdil Marc Hirschi (UAE Emirates).

Na štartu današnje preizkušnje bi moral biti tudi Domen Novak (UAE EMirates), ki pa je tik pred začetkom odpovedal svoj nastop.

Prejšnji članekTadej Pogačar začenja sezono na španski različici Strade Bianche
Naslednji članekTrek s ‘hipijevsko’ poslikavo skrbi za povratek v preteklost