Protestnice z golim oprsjem in zadnjicami nasprotovale sponzorju dirke

V Avstraliji se je v nedeljo z dirko Santos Tour Down Under začela ženska World Tour sezona, v torek pa se z isto imensko preizkušnjo začenja tudi moški del koledarja. Veliko pričakovanje dirke pa so nekoliko zasenčili protesti okoljevarstvenih skupin, ki nasprotujejo naftnemu velikanu Santos, glavnemu sponzorju dirke.  

Drama se je začela že v četrtek, ko so se protestniki zbrali pred sedežem podjetja Santos in s transparenti izražali svoje nasprotovanje naftnemu podjetju. Pozornost javnosti, predvsem kolesarske, so želeli pridobiti s kupom koles, na katerega so se nekateri protestniki tudi prilepili.

Člane organizacije Extinction Rebellion Australia so nato pregnali policisti, ki so tudi protestnici, stari 67 in 68 let, ki sta se prilepili na kolesa.

Aretaciji pa nista pristrigli kril protestnicam. Te so se namreč vrnile med 1. etapo ženske izvedbe Toura Down Under, kjer so pozornost pritegnile z “zanimivo” opravo.

Gospe, stare med 69 in 75 let, so stale ob cesti v belih haljah, iz katerih pa so izrezale predel prsi in zadnjice. Tako so javnosti razgalile svoje intimne predele in pritegnile pozornost, kar so izkoristile za novo kampanjo nastrojeno proti Santosu.

Razgaljamo svoje starajoče se prsi in majave zadnjice v upanju, da bomo šokirale. Vljudnostne prošnje in prigovarjanja niso bila dovolj,” je povedala ena izmed protestnic.

Policija je imela še enkrat več polne roke dela. Tokrat je pridržala tri protestnice in jih obsodila zaradi nespodobnega obnašanja v javnosti. Zanje je že bila plačana varščina, v prihodnjih dneh pa se bodo morale zglasiti na sodišču.

Dirka kljub protestom sicer poteka brez večjih težav. Za dekleti sta že dve izmed treh etap. Pred zadnjim dnem najbolje kaže domačinki Alexandri Manly (Jayco AlUla), ki ima 8 sekund naskoka pred rojakinjama Georgio Williams (EF Education-Tibco-Svb) in Grace Brown (FDJ-SUEZ).

Prejšnji članekV 41. letu umrl nekdanji kolesar Astane Lieuwe Westra
Naslednji članekNaj se sezona začne: Štartni časi prologa Toura Down Under