Protest kolesarjev zaznamoval 19. etapo Gira

Na Dirki po Italiji smo danes videli redko videno potezo karavane. Kolesarji so se namreč uprli izjemno dolgi etapi in jo uspešno skrajšali na vsega 125 kilometrov. Po kar nekaj drame se je etapa nato z zamikom le začela. Najbolje je z njo opravil Josef Černy.

Organizator dirke je včeraj zvečer objavil, da bo današnja etapa pet kilometrov daljša, saj se je na prvoti trasi podrl most, zato bi morala karavana narediti dodaten ovinek. Etapa se je tako podaljšala na 258 kilometrov. Izjemna kilometrina v kombinaciji z dolgimi transporti na in z etape je potrpljenju kolesarjev dokončno izbila dno.

Kolesarji so današnjo etapo sicer začeli z le desetminutnim zamikom, a se nato po osmih kilometrih ustavili, sedli na avtobuse in se odpeljali na novo določeni štart etape. Poteza je jasno razburila direktorja dirke Maura Vegnija, ki je že naznaninil, da bo za današnje početje ‘nekdo moral plačati’. Italijan je zagrozil tudi s pravno tožbo.

Ko so se strasti pomirile in so se kolesarji le spravili dirkati, smo videli beg štirinajsterice. V ozadju jo je dolgo časa samostojno lovila Bora-hansgrohe, nato pa je Peter Sagan odpovedal lov, saj se je prednost topila prepočasi, poleg tega pa v lovu ni sodelovala nobena ekipa.

Glavnina je bila tako obsojena na boj za mesta od petnajstega dalje, saj so ubežniki svojo prednost hitro povečali na neulovljivo razdaljo. Med seboj so za etapno zmago tako obračunali ubežniki, med katerimi je največ moči premogel Josef Černy. Češki kolesar je napadel 22 kilometrov do cilja in si privozil največjo prednost štiridesetih sekund.

V ozadju ga je lovila peterica kolesarjev, ki je v zadnjih desetih kilometrih uspešno zmanjševala zaostanek, ta je štiri kilometre do cilja znašal le še 20 sekund. Vendar je kolesar CCC-ja v zadnjih kilometrih iz sebe stisnil vse kar je še premogel in zasluženo prvi prečkal ciljno črto.

Glavnina je danes preživela relativno miren dan, v cilj so prišli 12 minut za zmagovalcem. V njej je bil tudi Jan Tratnik, ki je končal na devetnajstem mestu.

Pred kolesarji sta le še dve etapi na katerih bomo dobili končnega zmagovalca. Jutri je na sporedu zadnja gorska etapa, ki bo sicer nekoliko lažja, kot je bilo sprva predvideno, a vzpenjanja vseeno ne bo manjkalo. V nedeljo sledi sklepno dejanje dirke, ki se bo zaključila s posamično vožnjo na čas.

Prejšnji članekO’Connor s pogumnimi begi do prestopa v novo moštvo
Naslednji članekSam Bennett tudi v Španiji najmočnejši šprinter