Proizvajalec koles Colnago v abudabijske roke

Za italijanskega proizvajalca koles Colnago se pričenja nova era. Podjetje namreč zapušča njegov ustanovitelj Ernesto Colnago, ki pri 88 letih vajeti predaja investicijskemu skladu iz Abu Dabija.

Ernesto Colnago je prodal večinski delež podjetja investicijski družbi Chimera, ki ima sedež v Abu Dabiju. Po dolgih letih predsedovanja se ustanovitelj veseli priložnosti za rast podjetja, ki jo prevzem ponuja.

»Prevzem ponuja možnost rasti in večje prisotnosti na vseh trgih, hkrati pa omogoča ohranjanje in izboljšanje kakovosti izdelkov Colnago. S pomočjo Chimere imamo edinstveno priložnost zagotovitve prihodnosti najboljšim kolesom na svetu,« je ob prodaji povedal oče podjetja.

Ernesto Colnago je leta 1952 v Cambiagu, na obrobju Milana ustanovil majhno podjetje, ki je izdelovalo okvirje cestnih koles. V skoraj 70-letni zgodovini so se kolesa prebila v sam svetovni vrh in še danes veljajo za ena najboljših na tržišču.

Colnago vozi tudi naš as Tadej Pogačar. vir: Twitter

Kvaliteto potrjuje tudi dejstvo, da Colnago s svojimi kolesi opremlja World Tour ekipo UAE Emirates, katere del sta tudi dva Slovenca. Na italijanskem kolesu sedita Tadej Pogačar in Jan Polanc ter drugi zvezdniki karavane, kot s Fernando Gaviria, Alexander Kristoff in Fabio Aru.

Tudi v zgodovini so podjetju zaupala številna zvezdniška imena. Na njih so dosegali številne uspehe, tako je recimo na njem leta 1972 Eddy Merckx podrl rekord vožnje na eno uro, kar devetkrat je kolesarjem prinesel naslov svetovnega prvaka, dvakrat v Madrid pripeljal zmagovalca Vuelte in leta 1996 Pavlu Tonkovu prinesel zmago na Giru. Colnagova kolesa so zmagovala tudi na spomenikih, skupaj na kar desetih.

»Radi bi se zahvali oblikovalskemu mojstru in izdelovalcu odličnih koles Ernestu Colnagu. Želimo slediti njegovi poti in njegovo zapuščino razvijati v svetlo prihodnost. Gospod Colnago bo vedno oče podjetja in zgled pri ustvarjanju novih izdelkov,« so v izjavi za javnost zapisali novi lastniki podjetja.

Prejšnji članekVingegaard Rogličev kolega še vsaj dve leti
Naslednji članekUCI objavil razpored dirk