Primož Roglič zašel v težave, a uspešno omejil izgubo časa

Prva gorska etapa letošnje Dirke po Španiji je postregla z obilico drame. V slabih vremenskih razmerah je delo najbolje opravil Jay Vine, ki se veseli svoje prve profesionalne zmage. Smeji pa se tudi Remcu Evenepoelu in Enricu Masu, ki sta v težave spravila vse tekmece, tudi Primoža Rogliča, in si privozila dobro minuto prednosti.

Dež, megla in spolzko cestišče so botrovali k izjemni drami, ki smo jo videli v zaključku šeste etape. Dvanajstkilometrski vzpon je slehernega kolesarja spravil v rdečo cono, s katero pa se je najbolje spopadel Jay Vine (Alpecin-Fenix).

Avstralec je na zaključnem klancu izjemno dobro razporedil moči in se daleč od vrh podal v lov za tedaj vodilnim Markom Padunom (EF Education-EasyPost). Dolgo časa je topil prednost, naposled pa le ujel Ukrajinca in ga kmalu tudi prehitel. Do cilja ni več popuščal, vedel je, da se mu ponuja izjemna priložnost za prvo profesionalno zmago, ki je ni izpustil iz rok.

Poleg boja za etapno zmago, pa se je slabih 30 sekund zadaj odvijal tudi boj med favoriti za končno zmago. Skupina kapetanov se je na klancu povsem razbila in kmalu je popustil tudi Richard Carapaz (Ineos Grenadiers).

V ospredju so osamljeni ostali Remco Evenepoel (QuickStep-Alpha Vinyl), Enric Mas (Movistar), Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers) in Primož Roglič (Jumbo-Visma). Evenepoel je deloval zelo dobro, kar je uvidel tudi Roglič, ki se je Belgijcu zalepil na kolo. Kar nekaj časa je četverica vztrajala v določenem vrstnem redu, nato pa se je Slovenec hipoma preselil na rep skupinice.

Razlog je bil znan nekaj sekund kasneje. Tempo, ki ga je držal Evenepoel je bil prehud za Rogliča in Sivakovega, ki sta izgubila stik, medtem ko je Mas vztrajal v zavetrju Belgijca. Ta je s pogledom preko rame ocenil škodo, ki jo je naredil, a pospešiti ni mogel. Vztrajal je v svojem tempu, ki pa je bil dovolj močan, da je prednost rasla.

Evenepoel je Masa pripeljal vse do cilja. V zadnjih metrih je prešprintal Španca in zasedel drugo mesto, dodatno pa Masu odščipnil še sekundo. Slovenski kolesarski navdušenci smo nato prižgali štoparice. Nestrpno smo čakali, kdaj bo v cilj zapeljal Roglič, ki ga je na poti do cilja ujela večja skupina favoritov.

Slovenski as, ki je ves čas narekoval tempo skupinice, je v cilj zapeljal kot peti. Njegov zaostanek za zmagovalcem je znašal 1:37, za Evenepoelom pa 15 sekund manj.

Rdečo majico po današnji predstavi oblači Evenepoel, ki uživa 21 sekund prednosti pred Rudyjem Molardom (Groupama-FDJ), ki je v rdečem nastopal danes. Primož Roglič je pridobil eno mesto in je sedaj četrti, njegov zaostanek za vodilnim pa znaša minuto in eno sekundo.

Prejšnji članekEnric Mas v besednem dvoboju z navijačem, ki ga je označil za tepca
Naslednji članekPrimož Roglič ne išče izgovorov: “Nisem imel pravih nog”