Primož Roglič z etapno zmago dobil prvi dvoboj z Evenepoelom

Primož Roglič nadaljuje tam, kjer je končal – na vrhu. Bil je najmočnejši v zaključku prve etape Dirke po Kataloniji, kjer je v ciljnem šprintu navkreber ugnal glavnega tekmeca Remca Evenepoela.

Čeprav etapa ni bila gorska, je zaključni kratek vzpon napovedoval, da bi tokrat lahko dan pripadel pančerjem. Med njimi na svetu ni veliko boljših od Primoža Rogliča (Jumbo-Visma), kar je Slovenec znova potrdil z veličastno etapno zmago.

Roglič je tudi tokrat zadnje kilometre odvozil zelo dobro in bil stalno v dobrem položaju, nekaj kar ga je tu in tam pestilo v preteklih letih. Letos zaključke preživlja precej bolj v ospredju in se uspešno izmika vsem padcem. Tudi danes smo ga žal videli 4 kilometre do cilja, a naš kolesar se mu je uspešno izognil.

Razredčena glavnina je nemoteno nadaljevala proti ciljnemu vzponu na rahli klančini. Jumbo-Visma, ki je bila celoten dan zelo aktivna, je vedela, da ima Roglič resno možnost za zmago, zato so se postavili na čelo glavnine in svojega kapetana uspešno pripeljali v zadnjih 500 metrov.

Od tam naprej je moral Slovenec delo opraviti sam. Že zelo zgodaj je začel s šprintom, a vmes nekajkrat zastal in poskrbel, da mu moči ne poidejo prehitro. 300 metrov do cilja je dokončno pohodil pedala in grizel do cilja ter se otepal Remca Evenepoel (Soudal-Quick Step), ki se mu je bližal iz ozadnja.

Naposled se je izkazalo, da je Roglič bolje odmeril svoj šprint in za dolžino kolesa ugnal mlajšega tekmeca. Evenepoel je bil ob prečkanju ciljne črte vidno jezen ob zamujeni priložnosti, a vseeno športno čestital Rogliču.

Vedno si želiš vse najboljše, a nato je potrebno to tudi storiti,” je v cilju povedal Roglič. “Fantje so opravili odlično delo, sam pa sem imel dobre noge. A to je šele prvi dan, čaka nas še šest težkih etap do konca. Šli bomo dan za dnem.”

Rogla je z današnjo zmago tudi oblekel majico vodilnega. V drugo etapo se bo pognal s štirimi sekundami prednosti, ki jih je pred Evenepoelom ustvaril po zaslugi bonifikacij na ciljni črti.

Prejšnji članekPrimož Roglič z močno ekipo, v kateri bo tudi dolgo poškodovani Robert Gesink
Naslednji članekPrvi pravi gorski cilj v Kataloniji napoveduje nov boj Rogliča in Evenepoela