Primož Roglič: »Woutu van Aertu želim pomagati do zmage na Amstel Gold Racu«

Primož Roglič bo danes debitiral na najpomembnejši nizozemski klasiki Amstel Gold Race. Prvotno je tja nameraval potovati kot glavni adut moštva, a se mu je naknadno pridružil Wout van Aert, ki prevzel dirigentsko paličico.

Slovenski as bo sklop ardenskih klasik začel na Nizozemskem, kjer pa izmed vseh prihajajočih dirk pričakuje najmanj. Pred začetkom sezone je sicer bil določen za kapetana na dirki, a po odpovedi Pariz-Roubaixa je zasedbo okrepil prva violina ekipe za enodnevne dirke Wout van Aert.

Primož Roglič je zaradi tega izgubil svojo vlogo v moštvu in se bo prvotno podredil Van Aertu. To ga ne moti, saj se zaveda, da ima Belgijec več možnosti za zmago.

»Sam bi lahko izbral Dirko po Romandiji, a sem jo osvojil že dvakrat. Na Amstel Gold Racu želim Wout pomagati do zmage. Trasa mu odgovarja bolj kot meni. Na Valonski puščici pa želim tekmovati zase,« je pojasnil Roglič, ki ga že v sredo čaka nova dirka.

Kisovčan poudarja, da je današnja trasa zanj nekoliko prelahka, da bi lahko naredil večjo selekcijo. V cilju pričakuje večjo skupino, v kateri bodo tudi nekateri šprinterji, s katerimi lažje obračuna Van Aert.

»Gre za hitro progo. Želel bi si težjo. Raje bi videl, da bi bili vzponi nekoliko daljši in strmejši. Cauberg je zanimiv klanec, a nič se ne more primerjati s tistimi na Touru ali Dirki po Baskiji. Pripravljen sem se žrtvovati za Wouta, ki ima kot dodatno orožje še hiter šprint.«

Roglič je na Nizozemsko pripotoval že v četrtek in je dneve izkoriščal za trening na trasi dirke. Nasprotno se je Van Aert ekipi pridružil šele danes, zato bodo taktične odločitve sprejeli tik pred štartom.

»Nismo se še pogovarjali o taktiki. Najbolje bi bilo, da bi se Wout lahko skrival v glavnini čim dlje v zaključek dirke in tako hranil moči. Na meni in Jonasu Vingegaardu je, da poskrbiva, da Woutu ne bo potrebno pokrivati vsakega napada pred zaključkom.«

Sedmerico Jumbo-Visme bodo poleg Rogliča in Van Aerta sestavljali še Jonas Vingegaard, Sam Oomen, Lennard Hofstede, Paul Martens in Robert Gesink.

Prejšnji članekPet Slovencev v boj s spremenjeno traso Amstel Gold Raca
Naslednji članekMarianne Vos najhitrejša v zaključnem šprintu Amstel Gold Racea