Primož Roglič ugnal Remca Evenepoela in storil velik korak proti končni zmagi

Pričakovano se je tudi 5. etapa Dirke po Kataloniji odločila z dvobojem Primoža Rogliča in Remca Evenepoela, ki ga je naposled dobil Slovenec. Ta ima sedaj v skupnem seštevku 10 sekund prednosti.

Kakšen dan, kakšna borba. Po precej nerazburljivih slabih 170 kilometrih vožnje smo na zaključnem vzponu dobili vse, kar smo želeli. Pričakovano sta zopet rogove prekrižala najboljša kolesarja na dirki Primož Roglič (Jumbo-Visma) in Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step).

Belgijski mladenič je želel ponoviti zmagovalni recept s tretje etape. Celoten dan je z ekipo narekoval tempo glavnine, tudi na vzponu smo na čelu videli kolesarje v belo-modrih dresih, medtem ko je Roglič z Jumbo-Vismo počival v zavetrju.

Vlak Soudal-Quick Stepa je razpadel praktično enako daleč od cilja kot v sredo. Evenepoel je sam ostal 4,5 kilometra do cilja in nemudoma napadel, Roglič pa se ga je držal kot klop. Ob umiritvi tempa sta v svojo družbo dobila še nekaj kolesarjev, ki pa so se z vsakim pospeševanjem znova poslovili.

Evenepeol je bil zaradi bolj agresivne vožnje znova prisiljen v narekovanje tempa v zadnjem kilometru, medtem ko je Roglič hladnokrvno zavračal vsakršno pobudo o selitvi na čelo.

Taktiziranje dvojca je skušal izkoristiti Joao Almeida (UAE Emirates), ki je ustvaril nekaj metrov razlike, a s tem le spodbudil favorita, da sta s pospeševanjem začela nekoliko prej, kot bi sama želela.

Prav dolg šprint se je na koncu izkazal za odločilnega. Evenepoel je bil že 300 metrov od cilja vidno utrujen, medtem ko je Roglič še vedno čakal na pravo pospeševanje. Belgijec je skušal dvigniti hitrost, a Roglič se je, kljub temu, da je bil večkrat zaprt, uspel preriniti mimo mlajšega tekmeca in si privoziti nekaj prednosti.

Evenepoel je 50 metrov pred ciljem premagano sedel na kolo in sprejel usodo. Ušla mu je tako etapna, kot najverjetneje tudi skupna zmaga.

Roglič se ga ni usmilil, šprintal je vse do ciljne črte in ustvaril šest sekund prednost. Dodatno je osvojil še 4 bonifikacijske sekunde več kot Belgijec, s čimer je njegova prednost v skupnem seštevku skočila na 10 sekund.

Do konca dirke kolesarje čakata še dve etapi. Jutrišnja se bo najverjetneje končala s šprintom skupine, medtem ko zaključni dan v Barceloni ponuja nekaj možnosti za napad. A deset sekund bo težko ukrasti.

Prejšnji članekVan Aert ostal od mrtvih in obranil zmago na E3 Saxo, Pogačar na 3. mestu
Naslednji članekJumbo-Visma se brani in poziva kritike: “Ne ubijajte kolesarstva”